ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2019 12:31 EEST | Updated 14/06/2019 13:45 EEST

Η απάντηση του Ιράν: «Οι Αμερικανοί βρήκαν βολικό να μας κατηγορήσουν»

«Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ...»

ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι διατηρεί την ευθύνη για την ασφάλεια στα στενά του Ορμούζ, όπως ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι η καταδίκη της Τεχεράνης τις για επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν ήταν ανησυχητική.

«Είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των Στενών και έχουμε διασώσει το πλήρωμα των δεξαμενόπλοιων που δέχθηκαν επίθεση, όσο συντομότερα ήταν δυνατόν», ανέφερε στο ραδίοφωνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαϊ.

«Προφανώς, το να κατηγορήσει το Ιράν για ένα τόσο ύποπτο και ατυχές συμβάν, είναι ο απλούστερος και πιο βολικός τρόπος για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράν για επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη (13 Ιουνίου) που οδήγησαν σε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και προκαλούν ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν.

ASSOCIATED PRESS

Δεν έγινε αμέσως σαφές τί προκάλεσε τις εκρήξεις, που ανάγκασαν τα πληρώματα να εγκαταλείψουν τα πλοία και να αφήσουν, τόσο το νορβηγικό  Altair όσο και το ιαπωνικό Kokuka Courageous ακυβέρνητα στα ύδατα μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου και του Ιράν.

Οι εκρήξεις, νότια των στενών του Ορμούζ, ήρθαν έπειτα από τις επιθέσεις δολιοφθοράς του περασμένου μήνα σε πλοία στο εμιράτο Fujairah, έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους ανεφοδιασμού στον κόσμο. Το Ιράν έχει διαχωρίσει τη θέση του από εκείνες τις επιθέσεις.

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου περνάει από τα στενά του Ορμούζ - περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Η κατανάλωση ανήλθε σε περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2017.

Τα συμβόλαια αργού Brent αυξήθηκαν κατά 0,6% στα 61,69 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές σήμερα (14 Ιουνίου), έχοντας κερδίσει 2,2% την προηγούμενη ημέρα.

ΠΟΜΠΕΟ ΚΑΤΑ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ

ΗΠΑ: Με βίντεο-ντοκουμέντο κατηγορούν το Ιράν ότι αφαίρεσε νάρκη από δεξαμενόπλοιο

Ο σημαντικότερος περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν, η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ότι δεσμεύτηκε να προσφέρει αξιόπιστες προμήθειες πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Μια πηγή ανέφερε πως η έκρηξη στο νοργηγικό Altair, προκαλώντας φωτιά και εκτοξεύοντας ένα τεράστιο σύννεφο καπνού στον αέρα, μπορεί να προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Η πλοιοκτήτρια εταιρία του ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous δήλωσε ότι το πλήγμα προήλθε από μια «ύποπτη τορπίλη», αλλά ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλες σε αυτή την περίπτωση.

AP

Ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε ένα βίντεο αργά την Πέμπτη, όπου δήλωσε ότι διακρίνεται ομάδα από την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν (IRGC) να αφαιρεί νάρκη, που δεν έχει εκραγεί, από την μία πλευρά του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου.

Η κεντρική διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες που δείχνουν την εμφανιζόμενη ως νάρκη, η οποία ήταν προσκολημμένη στην πλευρά ενός πλοίου, πριν αφαιρεθεί αργότερα την ίδια ημέρα.

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε από τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων, με στόχο να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Παράλληλα επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη κυρώσεις.

ASSOCIATED PRESS

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα αποκλείσει τα στενά του  Ορμούζ, εάν δεν μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω, από τότε που ο Τράμπ επανέφερε τις κυρώσεις κατά του Ιράν και ενήργησε στις αρχές Μαΐου 2019, ώστε να αναγκάσει τους πετρελαϊκούς πελάτες του Ιράν να μειώσουν τις εισαγωγές τους στο μηδέν, ή να βρεθούν οι ίδιοι αντιμέτωποι με δραστικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, ζωτικές για την οικονομία της χώρας, έχουν μειωθεί σε περίπου 400.000 βαρέλια τον χρόνο (τον Μάιο) από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο (τον Απρίλιο του 2018).

Σε συνάντηση στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης κορυφής στην Κιργιζία, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχάνι (Παρασκευή 14 Ιουνίου) ότι η Κίνα θα προωθήσει σταθερά την ανάπτυξη δεσμών με το Ιράν, ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η κατάσταση.

 

Anadolu Agency via Getty Images

Ρουχανί: Οι ΗΠΑ απειλούν την ειρήνη στην περιοχή μας 

Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι.

Ο Ρουχάνι δεν ανέφερε τις επιθέσεις, αλλά επικέντρωσε την κριτική του στην απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ πέρυσι από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Είπε ότι το Ιράν εξακολούθησε να τιμά τη συμφωνία. «Το Ιράν ζητά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην πυρηνική συμφωνία να ανταποκριθούν αμέσως στις δεσμεύσεις τους», ανέφερε ο Ρουχανί σε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας.

ASSOCIATED PRESS