Η απουσία Κινέζων «πάγωσε» την κτηματαγορά

Τα κεφάλαια τους ήταν αυτά που πέρυσι υποστήριξαν το 35% των συνολικών αγοραπωλησιών που έγιναν στη χώρα.
Ακίνητα, Αθήνα
Ακίνητα, Αθήνα
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η απουσία ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων έχει κάνει ήδη αίσθηση, καθώς τα κεφάλαια τους ήταν αυτά που πέρυσι υποστήριξαν το 35% των συνολικών αγοραπωλησιών που έγιναν στη χώρα.

Προφανώς, η πανδημία εμπόδισε τόσο επενδυτικές όσο και ιδιωτικές αγορές ακινήτων μέσα στο 2020, «παγώνοντας» τις κτηματομεσιτικές συναλλαγές και με εγχώριους ενδιαφερόμενους, ωστόσο όπως σημειώνουν μεσίτες, τα κεφάλαια από το εξωτερικό κατευθύνονταν σε υψηλής αξίας ακίνητα και μέσω του προγράμματος της Χρυσής Βίζα. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τις αγορές ακινήτων από ξένους, καθώς δαπανήθηκαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το 2018, που ήταν επίσης ιστορικά υψηλό ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα και φέτος, που ουσιαστικά απουσιάζουν οι αγοραστές από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, εισέρευσαν στην Ελλάδα 231 εκατ. ευρώ, μέγεθος που παραμένει υψηλότερο σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα τρίμηνα των προηγούμενων ετών, εκτός βέβαια από το περυσινό. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το σχετικό ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 171 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η πτώση των εισροών ξένων κεφαλαίων στη χώρα για την απόκτηση ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου έφτασε το 41,2%.

Παρά την απουσία ξένων αγοραστών ωστόσο, οι τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης ακινήτων παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής και μέλους του Πανελληνίου Συλλόγου Μεσιτών, Λευτέρη Ποταμιάνο, «ακόμη δεν έχει εμπεδωθεί η επίπτωση τόσο της πανδημίας και της διαφαινόμενης οικονομικής ύφεσης, έτσι ώστε να υπάρξει σαφής τάση στις τιμές ακινήτων». Κατά τον κ.Ποταμιάνο, η αποσαφήνιση των τάσεων στην αγορά θα διαφανεί μετά το φθινόπωρο του 2020, οπότε θα καταγραφεί και η επίπτωση από την απουσία ζήτησης από το εξωτερικό, η οποία ουσιαστικά υπήρξε και η «κινητήρια δύναμη» της κτηματαγοράς την προηγούμενη διετία.

’Αλλωστε, κατά το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση του όγκου των εισροών ξένων κεφαλαίων, με τους επαγγελματίες της αγοράς, να μην προσδοκούν ανάκαμψη των συναλλαγών (επομένως και των εισροών) πριν το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι εκτιμήσεις για την όποια αναζωπύρωση της ζήτησης στρέφεται στους Έλληνες, οι οποίοι ωστόσο – λόγω και της αδυναμίας πρόσβασης σε δανεισμό- χαμηλώνουν τον προυπολογισμό τους στο επίπεδο των 100-150 χιλιάδων ευρώ, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο την επίτευξη συναλλαγών.

Δημοφιλή