Η Apple εγκαταλείπει την «φιλορωσική» Κίνα και στρέφεται στην Ινδία

Η Apple θα μεταφέρει το 5% της παραγωγής iPhone 14 και το 25% όλων των προϊόντων της από τα τέλη του 2022 στην Ινδία.
Thomas Peter via Reuters

Τέλος στην παραγωγή της στην Κίνα αναμένεται να βάλει η Apple, λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί το Πεκίνο με τη Μόσχα σε μια έντονα διχασμένη εποχή αλλά και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εξακολουθεί να επιβάλλει το Πεκίνο για τον κορονοιό.

Αναλυτές της JP Morgan, αναφέρουν ότι η Αμερικανική εταιρεία ανοίγει πανιά για την Ινδία όπου θα κατασκευάζει ένα στα τέσσερα iPhone έως το 2025, καθώς η χώρα είναι πιο φιλικά προσκείμενη στη Δύση.

Η Apple θα μεταφέρει περίπου το 5% της παραγωγής iPhone 14 από τα τέλη του 2022 στην Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο μετά την Κίνα.

Επίσης, θα μεταφέρει σταδιακά και το 25% όλων των προϊόντων της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Mac, iPad, Apple Watch και AirPods, θα κατασκευάζονται εκτός Κίνας έως το 2025, από μόλις 5% που είναι σήμερα.

Η Apple με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια ποντάρει πολλά για τις μελλοντικές προοπτικές της στην Ινδία, από τότε που ξεκίνησε στον άλλο ασιατικό γίγαντα τη συναρμολόγηση iPhone, το 2017 μέσω της Wistron και αργότερα με την Foxconn.

Η πανδημία παρεμπόδισε τα σχέδια μετεγκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις επιχειρήσεις, αλλά με τη χαλάρωση των περιορισμών, περισσότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, επιταχύνουν εκ νέου αυτές τις προσπάθειες φέτος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, ο ινδικός όμιλος Tata Group ήταν σε συνομιλίες με τη Wistron για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης η οποία θα συναρμολογεί iPhone στη χώρα, καθώς η Apple σχεδιάζει να περιορίσει την παραγωγή στην Κίνα.

Πηγή: Bloomberg