ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2020 18:07 EEST | Updated 14/07/2020 18:08 EEST

Η Αγκυρα απορρίπτει την καταδίκη της Ε.Ε. για την Αγία Σοφία

Επιμένει ότι είναι ζήτημα εθνικής της κυριαρχίας.

ASSOCIATED PRESS

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Ευρωπαϊκής Eνωσης την Τρίτη για την καταδίκη της τουρκικής απόφασης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, επαναλαμβάνοντας το προκλητικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσε την Αγκυρα να «επανεξετάσει και να αλλάξει την απόφασή της», ο Τσαβούσογλου δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από την Μάλτα: «Απορρίπτουμε τη λέξη ″καταδίκη”. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Υποστήριξε, δε, ότι υπήρχαν αρκετά τζαμιά στην Ισπανία, μέλος της Ε.Ε., τα οποία είχαν μετατραπεί σε εκκλησίες.

Νωρίτερα, η Ελλάδα εξέφρασε εκ νέου την απογοήτευσή της για την απόφαση της Τουρκίας.

«Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι με αυτήν της την ενέργεια η Τουρκία επιλέγει να κόψει τους δεσμούς με τη Δύση καθώς πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο.

(με πληροφορίες από Associated Press)