Η δημόσια ούρηση στο φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι απειλεί σπάνιο είδος χελιών

Βρέθηκαν στα ούρα σημαντικά ίχνη κοκαΐνης και MDMA που βλάπτουν το οικοσύστημα του ποταμού Whitelake.
Henry Nicholls via Reuters

Η δημόσια ούρηση στο διάσημο φεστιβάλ μουσικής του Glastonbury είχε ως αποτέλεσμα ναρκωτικές ουσίες να διαχυθούν σε έναν ποταμό που διατρέχει την περιοχή του Somerset στη νοτιοδυτική Αγγλία, κάτι που απειλεί την άγρια ζωή και δη ένα σπάνιο είδος χελιών, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα στη Βρετανία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bangor στην Ουαλία ανακάλυψαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης και MDMA στον ποταμό Whitelake, ο οποίος διασχίζει το Worthy Farm, όπου το μουσικό φεστιβάλ λαμβάνει χώρα, συνήθως με περισσότερους από 200.000 παρευρισκόμενους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ποσότητες MDMA τετραπλασιάστηκαν την εβδομάδα μετά το φεστιβάλ του 2019 (σ.σ τα δύο τελευταία έτη αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας), ενώ οι ποσότητες κοκαΐνης έφτασαν σε επίπεδα που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν ότι επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των ευρωπαϊκών χελιών τα οποία ζουν στο ποταμό και κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο Christian Dunn, καθηγητής επιστήμης υγροτόπων στο Πανεπιστήμιο Bangor, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι τα επίπεδα των παράνομων ναρκωτικών ήταν «αρκετά υψηλά για να χαρακτηριστούν ως επιβλαβή για το περιβάλλον».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων των ναρκωτικών προήλθε από τη δημόσια ούρηση στο φεστιβάλ από θεατές, με αποτέλεσμα τα χημικά συστατικά να εισέλουν στον ποταμό - και μάλιστα ταχύτατα λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών.

Henry Nicholls via Reuters

″Αυτό κατέδειξε το γεγονός ότι η διακοπή της δημόσιας ούρησης είναι πολύ σημαντική”, είπε ο Dunn. «Όχι μόνο για τους παραδοσιακούς ρύπους, τους οποίους γνωρίζουμε, αλλά για αυτούς τους τύπους ρύπων, τους οποίους μόλις τώρα μαθαίνουμε, όπως τα φαρμακευτικά απόβλητα και τα απόβλητα από παράνομα ναρκωτικά”.

Παρόλο που ο καθηγητής Dunn επαίνεσε τoυς διοργανωτές του φεστιβάλ για τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δημόσιας ούρησης, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των επιπτώσεων των παράνομων ναρκωτικών στα οικοσυστήματα.

«Πρέπει να αρχίσουμε να επισημαίνουμε τους κινδύνους αυτών των ναρκωτικών στο κοινό και στους επισκέπτες του φεστιβάλ και να λέμε:” κοίτα, είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ουρήσεις στο έδαφος, πήγαινε και χρησιμοποίησε τις τουαλέτες”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές του Glastonbury, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: ”Η δημόσια ούρηση στη φύση είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να αποδοκιμάζουμε έντονα σε μελλοντικά φεστιβάλ. Επίσης, δεν αποδεχόμαστε τη χρήση παράνομων ναρκωτικών στο Γκλάστονμπερι. Είμαστε πρόθυμοι να δούμε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της νέας έρευνας και θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε με τους ερευνητές για να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα και τις προτάσεις τους”.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή