Η διεθνής κοινότητα αντιδρά στα «αντισημιτικά» σχόλια του Αμπάς

Η διεθνής κοινότητα αντιδρά στα «αντισημιτικά» σχόλια του Αμπάς
Mohamad Torokman / Reuters

Ως «αντισημιτικά» χαρακτηρίζουν Ισραήλ και ΕΕ τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, στη διάρκεια συνάντησης του «Εθνικού Παλαιστινιακού Δικαστηρίου» στη δυτική Όχθη την περασμένη Δευτέρα, όπου ανέφερε ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων των Εβραίων και όχι αντισημιτισμού.

Η απάντηση του Ισραήλ

Ο υπουργός Διπλωματίας, Michael Oren, έγραψε σε σχετικό tweet του ότι ο Αμπάς αρνήθηκε για ακόμη μία φορά οποιαδήποτε εβραϊκή σύνδεση με το ομόσπονδο κράτος του Ισραήλ και χαρακτήρισε το εβραϊκό κράτος ως ένα ευρωπαϊκό αποικιακό σχέδιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, με tweet που έκανε στα εβραϊκά, κατηγόρησε τον πρόεδρο των Παλαιστινίων για αντισημιτικά σχόλια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον «σοβαρό αντισημιτισμό» του Αμπάς.

Η ΕΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτα» τα σχόλια του Αμπάς για το Ολοκαύτωμα

Η υπηρεσία εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε ως «απαράδεκτα» σχόλια για το Ολοκαύτωμα, που έκανε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, απηχώντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σήμερα από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Χωρίς περιστροφές, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αναφέρει σε δήλωσή της: «Η ομιλία που ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε στις 30 Απριλίου περιείχε απαράδεκτες παρατηρήσεις αναφορικά με τις ρίζες του Ολοκαυτώματος και τη νομιμότητα του Ισραήλ. Τέτοια ρητορική ευνοεί μόνο αυτούς που δεν θέλουν μια λύση δύο κρατών, την οποία ο πρόεδρος Αμπάς έχει επανειλημμένα υποστηρίξει».

Η ΕΥΕΔ προσθέτει: «Ο αντισημιτισμός δεν είναι απειλή μόνο για τους Εβραίους, αλλά μια θεμελιώδης απειλή για τις ανοικτές και φιλελεύθερες κοινωνίες μας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής αντισημιτισμού και οποιασδήποτε απόπειρας να συγχωρηθεί, να δικαιολογηθεί ή να υποτιμηθεί η σημασία του Ολοκαυτώματος», καταλήγει.

ΟΗΕ: «Απαράδεκτες και εξαιρετικά ανησυχητικές» οι δηλώσεις Αμπάς

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τους εβραίους είναι «απαράδεκτες» και «εξαιρετικά ανησυχητικές» δήλωσε σήμερα με ανακοίνωσή του ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή.

Ο Αμπάς «επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ομιλία του προς τους εκατοντάδες αντιπροσώπους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) για να επαναλάβει κάποιες από τις πλέον καταφρονητικές αντισημιτικές προσβολές», τόνισε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι δηλώσεις είναι «απαράδεκτες, εξαιρετικά ανησυχητικές και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, ούτε την ειρήνη στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, guardian.com, bbc.com)

Δημοφιλή