Η εκδίκηση του ιού: Τον υποτίμησαν και την πάτησαν

Ο Τραμπ είναι το τελευταίο χρονικά «θύμα». Ποιοι άλλοι ηγέτες υποβάθμιζαν τη σοβαρότητα του κορονοϊού μέχρι που μολύνθηκαν.
ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα υποβάθμιζε σε κάθε δημόσια αποστροφή και εμφάνισή του τον κορονοϊο, μέχρι που τελικά μολύνθηκε τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μέχρι πρότινος αρνείτο πεισματικά να φορέσει μάσκα, δηλώνοντας μάλιστα στα ΜΜΕ το πρώτο διάστημα ότι «δεν θα σας κάνω τη χάρη να με δείτε να την φοράω». Κατά καιρούς, μάλιστα, αποκαλούσε χλευαστικά τον κορονοϊό ως «κινεζικό ιό» και «Κουνγκ Φλου».

Τελικά την πάτησε, καθώς κόλλησε Covid-19 από μια στενή συνεργάτιδά του και προφανώς ήταν αυτός που μετέδωσε τη νόσο και στη σύζυγό του Μελάνια.

Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που υποβάθμιζε την σοβαρότητα του ιού αλλά έπεσε θύμα του.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με δύο άλλους φίλους και στενούς συμμάχους του, τον Μπόρις Τζόνσον και τον Ζαϊρ Μπολσονάρο.

Ο μεν Βρετανός πρωθυπουργός είχε δεχθεί σφοδρή κριτική στη χώρα του, καθώς το πρώτο κρίσιμο διάστημα της εξάπλωσης του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε καθυστερήσει σημαντικά να λάβει μέτρα και σκεφτόταν να υιοθετήσει το σουηδικό μοντέλο που είναι γνωστό ως «ανοσία της αγέλης». Πίστευε, δηλαδή, όπως και ο Τραμπ ότι ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο μεγάλος και σχεδίαζε να αφήσει τους πολίτες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μέχρι να μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα ήταν η Βρετανία να πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία μετρώντας πάνω από 42.000 νεκρούς και 462.000 κρούσματα. Ενα από τα κρούσματα, αυτά, όμως ήταν και ο ίδιος.

Μάλιστα, η κατάστασή της υγείας του επιδεινώθηκε τόσο πολύ που κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και παρέμεινε για τρεις ημέρες, ενώ χρειάστηκε υποστήριξη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ο δε Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε έρθει επίσης αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις, επειδή επέμενε πεισματικά να προτάσσει την εθνική οικονομία πάνω από την υγεία των πολιτών. Ο Μπολσονάρο υποστήριζε ένθερμα ότι οι επιχειρήσεις έπρεπε να μείνουν ανοικτές και πως δεν υπήρχε λόγος για καθολική καραντίνα.

Μέχρι που μπήκε ο ίδιος σε καραντίνα όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Εως τότε αρνείτο πεισματικά να φορέσει μάσκα σε δημόσιους χώρους - όπως και ο Τραμπ - μέχρι που ανάγκασε το δικαστήριο της χώρας να εκδώσει σχετική διαταγή για να τον συνετίσει.

ASSOCIATED PRESS

Οταν νόσησε, άρχισε να λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη - και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ομολογήσει πως λάμβανε προληπτικά αυτό το φάρμακα για περίπου 2 εβδομάδες - παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει το εν λόγω φάρμακο αναποτελεσματικό για την καταπολέμηση του κορονοϊού.