ΤΟ BLOG
23/09/2018 08:28 EEST | Updated 23/09/2018 08:28 EEST

Η Ελλάδα χωρίς εναλλακτική

Cathal McNaughton / Reuters

Από καθαρά οικονομετρική άποψη, είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθούν τα ισοδύναμα για τις περικοπές, μειώσεις ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών κλπ. που εξήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ στην ΔΕΘ. Δεν καλύπτονται από το ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα, που προκύπτει από αποστράγγιση ταμείων, ανείσπρακτους φόρους και  αποδόμηση κρατικών λειτουργιών (και το οποίο άλλωστε σύντομα θα εξανεμιστεί από τους διορισμούς που ήδη εξήγγειλε η κυβέρνηση). Ούτε ασφαλώς μπορούν να αντληθούν από νέα δάνεια, που αμφίβολο είναι εάν θα χορηγήσουν στην Ελλάδα οι καχύποπτες έως αρνητικές χρηματαγορές.

Οι εξαγγελίες αυτές στην ουσία αποτελούν νέο κύμα ανεφάρμοστων προεκλογικών υποσχέσεων, που έρχονται να υποκαταστήσουν την απουσία πραγματικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, κατάργηση της γραφειοκρατίας, πλήρη φορολογική αναδιάρθρωση, καταπολέμηση της διαφθοράς και ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης. Αυτά απουσιάζουν τελείως από τον δημόσιο διάλογο σήμερα, διότι ολόκληρη η πολιτική δομή της χώρας είναι πελατειακή και κρατικιστική, και τα κόμματα στο σύνολό τους αδυνατούν και ταυτόχρονα δεν θέλουν να συλλάβουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν οιαδήποτε μεταρρύθμιση. Ούτε η ΝΔ ούτε και κανένα άλλο κόμμα συμπεριλαμβάνουν στον πολιτικό τους λόγο συγκεκριμένα μέτρα, που θα μετέβαλλαν το failed-state σε λειτουργικό κράτος με αναπτυξιακή δυναμική.

Ακόμα και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα που ζήτησε στην αρχή των μνημονίων επιτακτικά η τρόϊκα, προσέκρουσε στην κάθετη  και ομόφωνη άρνηση των διαφόρων κομμάτων που συγκυβέρνησαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Οι ΔΕΚΟ, οι χιλιάδες άχρηστοι οργανισμοί, τα δεκάδες υπουργεία, τα δεκάδες πανεπιστήμια επεβίωσαν, διότι αποτελούν δεξαμενές διορισμού και εξυπηρετήσεων ψηφοφόρων, φίλων, συγγενών κλπ. Ακόμα και οργανισμοί που υποτίθεται ότι καταργήθηκαν, αποκαλύφθηκε ότι συνέχισαν να λειτουργούν βάσει μεταβατικών διατάξεων! Εφευρέθηκαν τα «ισοδύναμα μέτρα», ώστε η κοινωνία να πληρώνει με υπέρογκους φόρους την επιβίωση του τριτοκοσμικού, πελατειακού και φαυλοκρατικού κράτους.

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που συνδέεται με το πρώτο. Με ποιά πρόσωπα θα κυβερνήσει (αν υποθέσουμε ότι κληθεί να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει έστω και για βραχύ διάστημα) η ΝΔ; Στην ΔΕΘ ο αρχηγός της ΝΔ είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει την αποστράτευση των παλαιών φθαρμένων (και αποτυχημένων) στελεχών και να παρουσιάσει ισάριθμες προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας, από την ομογένεια κλπ. Ένα τέτοιο επιτελείο θα μπορούσε πράγματι να ανατάξει την οικονομία με ριζοσπαστικές ιδέες και ρηξικέλευθα μέτρα. Η ελληνική κοινωνία έχει πλήθος σημαντικών και επιτυχημένων προσώπων, και μάλιστα της νέας γενιάς, όπως και η τεράστια δεξαμενή της ομογένειας. Μπροστά τους τα «στελέχη της πρώτης σειράς» των κομμάτων φαντάζουν ασήμαντα. Ο αποκλεισμός τους, άλλωστε, από την πολιτική σκοπεύει ακριβώς να μην γίνονται επικίνδυνες συγκρίσεις.

Η ασφαλής προϋπόθεση αποτυχίας μίας πιθανής κυβέρνησης της ΝΔ είναι να ξαναϋπουργοποιηθούν τα ίδια αποτυχημένα άτομα που ξέρουμε από το παρελθόν. Δηλαδή οι υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, συν ολίγη από κεντροαριστερά (όπως δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει ο αρχηγός της ΝΔ), δηλαδή οι γνωστοί πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που εσχάτως εναγκαλίζονται την άλλοτε «επάρατη δεξιά». Όλοι αυτοί δηλαδή που την τελευταία δεκαπενταετία απέτυχαν παταγωδώς να κυβερνήσουν με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα την χώρα και τελικά την οδήγησαν στην χρεωκοπία και στα μνημόνια. 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post