Η Ελλάδα ζητά την έκδοση γνωστού Βρετανού ράπερ για διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα μας

Η σύλληψη στα Μάλια, η απολογία, η ερήμην καταδίκη και το μεγάλο παράπονο.
Schira Kosmin Rudi / EyeEm via Getty Images

Ο Lennox Tesfa είναι γνωστός ράπερ στη μουσική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Ιούνιο του 2011 είχε προσκληθεί στα Μάλια της Κρήτης για κάποιες εμφανίσεις σε μαγαζιά της περιοχής.

Τότε, ήταν που στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην περιοχή, οι αστυνομικοί φέρεται να βρήκαν στην κατοχή του πέντε νάιλον μικρά σακουλάκια που περιείχαν κοκαΐνη, μικτού βάρους κάθε μία ενός γραμμαρίου.

Οπως αναφέρει το dikastiko.gr, ο ράπερ συνελήφθη για παράβαση του “Νόμου περί Ναρκωτικών” και προσήχθη στην οικεία αστυνομική διεύθυνση. Η καταδίκη ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” στον ράπερ καθώς οι Αρχές ουδέποτε του επέδωσαν κλήση ως κατηγορούμενου στην κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Δικαστήριο.

Ο ίδιος τελούσε σε πλήρη άγνοια για την δίκη στην Ελλάδα και την επιβολή τόσο βαριάς ποινής. Ενόψει της δίκης του στο Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων (Westminster’s Magistrates Court), ο Βρετανός ράπερ διόρισε προς υπεράσπιση του γνωστή Δικηγορική Εταιρεία στο Λονδίνο, η οποία προσέλαβε τον Έλληνα Ποινικολόγο, Αλέξη Αναγνωστάκη, για να δώσουν τη μάχη στο ακροατήριο κόντρα προς την Βρετανική Εισαγγελία (Crown Prosecution Service) για τη μη παραπομπή και τον εγκλεισμό του ράπερ στις ελληνικές φυλακές.

Σύμφωνα, με τον κ. Αναγνωστάκη ο ράπερ πιστεύει πως η ερήμην καταδίκη του στην Ελλάδα, χωρίς κλήση του στο Δικαστήριο, για ένα περιστατικό που μάλιστα έγινε πριν 11 χρόνια, του στέρησε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την βαριά κατηγορία σε βάρος του, για την οποία δηλώνει αθώος. Η δε ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε είναι εξοντωτική και θα του καταστρέψει πλήρως τη ζωή και την οικογένεια του

Η σύλληψη και η απολογία

Παραπέμφθηκε στον ανακριτή Ηρακλείου για να απολογηθεί. Ωστόσο, μετά την απολογία του δικάστηκε ερήμην του και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης και καταβολή προστίμου 5.000 ευρώ από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης Ηρακλείου. Στο πρόσωπό του εκδόθηκε από τις ελληνικές και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Κατόπιν τούτου στις 01/03/2021, η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε στο σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ, ύστερα από το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η Εισαγγελία Εφετών.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης αφορούσε ερήμην καταδίκη του ράπερ από ελληνικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Και τώρα. η εκδίκαση της υπόθεσης για την έκδοση ή μη του ράπερ στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στις 31/01/2022 στο Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων. (Westminster’s Magistrates Court).

Τι είπε στην απολογία

«Επιβεβαιώνω την προανακριτική μου κατάθεση» ανέφερε στην απολογία του. Και πρόσθεσε: «Τα ναρκωτικά ήταν όπως τα είχα αγοράσει (επιμερισμένα) γιατί ήταν τα γενέθλια μου και ήθελα να κάνω πάρτυ – να πάρω μεγάλη ποσότητα. Τον συγκατηγορούμενό μου τον γνωρίζω πέντε με έξι χρόνια. Τον γνώρισα στα Μάλλια, λόγω της εργασίας μας (είναι και αυτός διασκεδαστής). Τον είδα την Πέμπτη και του ζήτησα να προσέχει την τσάντα μου, την άφησα στο δωμάτιο του, για να βρω δωμάτιο. Την προηγούμενη μέρα είχα δωμάτιο μαζί με τον διευθυντή μου. Εδώ θα έδινα και άλλη παράσταση και για αυτό έψαξα δωμάτιο. Επειδή ήμουν με το μηχανάκι και δεν ήθελα να οδηγήσω με τη βαλίτσα την άφησα στο δωμάτιο του συγκατηγορούμενού μου. Για τη δόση μου χρειάζομαι περίπου 2,5 gr κοκαΐνης ημερησίως, για να είμαι κανονικά».

Ο ίδιος στην απολογία του ανέφερε: «Με 60 ευρώ παίρνω ένα γραμμάριο κοκαΐνης. Τα χρήματα για τα ναρκωτικά τα βρίσκω από τη δουλειά μου σαν διασκεδαστής. Για μία παράσταση κερδίζω 500 ευρώ. Το μήνα δίνω περίπου δεκαπέντε παραστάσεις – δεν παίζω μόνο στα Μάλλια, πηγαίνω σε όλα τα νησιά. Έχω ξαναέρθει στην Ελλάδα πολλές φορές. Αυτή είναι η έκτη φορά που έρχομαι. Δεν είμαι παντρεμένος, αλλά έχω με τη φίλη μου ένα μωρό οκτώ μηνών. Δεν έχω κατηγορηθεί ποτέ ξανά για τίποτα. Η νάιλαν σακούλα είχε καφεΐνη, όχι κοκαΐνη. Τη χρειάζομαι για να είμαι «ξύπνιος», όταν δεν βρίσκω κοκαΐνη – αλλιώς πονάω, τρέμω και ιδρώνω. Δεν κάνω χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών εκτός κοκαΐνης. Ο συγκατηγορούμενός μου δεν ήξερε τίποτα για τα ναρκωτικά. Πριν φύγω από το δωμάτιό του άλλαξα ρούχα και άδειασα τις τσέπες μου στα σκουπίδια».

Και κατέληγε: «Υποβάλω αίτημα να υποβληθώ σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και εργαστηριακή εξέταση με λήψη βιολογικού υλικού, για τη διαπίστωση της εξάρτησής μου από τα ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο».

Το ευρωπαϊκό ένταλμα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα των ελληνικών αρχών: «Ο εκζητούμενος κλητεύθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στο δικαστήριο, δεν προσήλθε και δικάστηκε ερήμην. Το δικαστήριο απεφάνθη η τυχόν ασκηθησομέναη έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Η απόφαση επιδόθηκε στη Γραμματέα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείο στις 27-11-2019, όπως προκύπτει από το με ίδια ημεροχρονολογία αποδεικτικό επίδοσης της επιμελήτριας δικαστηρίων της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης… καθ΄ όσον ο εκζητούμενος κάτοικος αλλοδαπής, είχε μεν ορίσει αντίκλητο, τον δικηγόρο Ηρακλείου… στον οποίο επιδόθηκε η ως άνω απόφαση στις 18-5-2018, όπως προκύπτει από το με ίδια ημεροχρονολογία αποδεικτικό επίδοσης της επιμελήτριας δικαστηρίων της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης… πλην όμως ο παραπάνω αντίκλητος δήλωσε ότι δεν είναι πληρεξούσιος και αντίκλητος του εκζητούμενου, ο οποίος δεν έχει ασκήσει έφεση, όπως προκύπτει από την 6-3-2020 βεβαίωση της αρμόδιας γραμματέα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με συνέπεια η εν λόγω απόφαση να είναι εκτελεστή, παρελθόντος από την επίδοσή της, έως και σήμερα χρόνου μείζονος των 30 ημερών»

Η απόφαση

Παρά το γεγονός πως ο τότε δικηγόρος δήλωσε πως δεν τον εκπροσωπεί, το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως «ο εκζητούμενος στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, χωρίς να έχει αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ώστε να μην μπορεί να την αποβάλει με τις δικές του δυνάμεις, τέλεσε το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών».

Στην απόφαση αναφερόταμ ότι «τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών αγόρασε και κατείχε από όχι για ατομική του αποκλειστικά χρήση, αλλά με σκοπό την εντεύθεν παράνομη εμπορία και την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακίνησή τους σε τρίτους».

Πηγή: dikastiko.gr