Η εποχή Νετανιάχου τελείωσε - Νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Απομένει η συνάντηση του Γιαϊρ Λαπίντ με τον πρόεδρο της χώρας για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Γιαΐρ Λαπίντ, Ναφτάλι Μπένετ και Μπέντζμιν Νετανιάχου
Γιαΐρ Λαπίντ, Ναφτάλι Μπένετ και Μπέντζμιν Νετανιάχου
GIL COHEN-MAGEN via POOL/AFP via Getty Images

Το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε το βράδυ της Τετάρτης τη στήριξή του στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος είχε προθεσμία έως τις 23.59 να συγκεντρώσει ψήφους για να ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

«Κατάφερα να σχηματίσω κυβέρνηση»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ πλησίασε πιο κοντά στην απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου (αργά την Τετάρτη) όταν ενημέρωσε επίσημα τον πρόεδρο της χώρας ότι έχει συνάψει συμφωνίες με πολιτικούς συμμάχους για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Περίπου 30 λεπτά πριν από την προθεσμία που εξέπνεε τα μεσάνυχτα, ο Γιαϊρ Λαπίντ δήλωσε στον Πρόεδρο Ρόιβεν Ρίβλιν με ένα «ιστορικό» email:

«Έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι κατάφερα να σχηματίσω κυβέρνηση.»

Ο Ρίβλιν, που παρακολουθούσε εκείνη την ώρα τον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου του Ισραήλ, συνεχάρη τον Λαπίντ τηλεφωνικά, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο κύριος συνεργάτης του Λαπίντ είναι ο εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ως πρώτος πρωθυπουργός, μετά από συμφωνία που προβλέπει εναλλαγή μεταξύ των δύο ανδρών με τον Λαπίντ να αναλαμβάνει πρωθυπουργός αργότερα, μετά από περίπου δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση συνασπισμού τους θα σχηματιστεί από ένα συνονθύλευμα μικρών και μεσαίων κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ ενός κόμματος που εκπροσωπεί την αραβική μειονότητα (21%) του Ισραήλ.

Αιφνιδιασμένος ο Νετανιάχου, χαμογελαστός ο Λαπίντ μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουνίου στο Ισραήλ. (Photos by Ahmad GHARABLI and DEBBIE HILL / various sources / AFP) (Photo by AHMAD GHARABLI,DEBBIE HILL/POOL/AFP via Getty Images)
Αιφνιδιασμένος ο Νετανιάχου, χαμογελαστός ο Λαπίντ μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουνίου στο Ισραήλ. (Photos by Ahmad GHARABLI and DEBBIE HILL / various sources / AFP) (Photo by AHMAD GHARABLI,DEBBIE HILL/POOL/AFP via Getty Images)
AHMAD GHARABLI via Getty Images

Όμως, η εύθραυστη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνήσει θεωρητικά κινούμενη στην κόψη του ξυραφιού, με οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται να ορκιστεί σε περίπου 10 ημέρες, αφήνοντας στενά περιθώρια στο στρατόπεδο του Νετανιάχου, ο οποίος ενδέχεται να προσπαθήσει να την ματαιώσει - εφόσον καταφέρει να πάρει ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο πλευρό του, πείθοντάς τους να ψηφίσουν εναντίον της νέας κυβέρνησης που σχηματιζεται. Οι Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές περίμεναν από τον Νετανιάχου να δοκιμάσει κάθε πιθανό πολιτικό ελιγμό για να συμβεί αυτό.

Κατά τη διάρκεια μιας 12ετούς θητείας στο ανώτατο αξίωμα, ο μακροβιότερος πολιτικός ηγέτης του Ισραήλ υπήρξε μια συχνά πολωτική μορφή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο τερματισμός της θητείας του μπορεί να φέρει ανάκαμψη από την εγχώρια πολιτική αναταραχή, αλλά σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ.

Ο Λαπίντ, ένας κεντρώος πολιτικός, ανέλαβε το καθήκον να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αφού ο δεξιός Νετανιάχου απέτυχε να το κάνει μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου.

«Αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει για όλους τους πολίτες του Ισραήλ, εκείνους που την ψήφισαν και εκείνους που δεν το έκαναν. Θα σεβαστεί τους αντιπάλους της και θα κάνει ό, τι μπορεί για να ενώσει και να συνδέσει όλα τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας», δήλωσε ο Λαπίντ μέσω Twitter.

με πληροφορίες: Reuters