ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 11:16 EET | Updated 19/03/2019 12:23 EET

Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με «φασισμό» σε μια αμφιλεγόμενη διαφήμιση

Μια «σάτιρα» που προκάλεσε αντιδράσεις.

Twitter

Αίσθηση έχει προκαλέσει εντός και εκτός του Ισραήλ μια (σατιρική) πολιτική διαφήμιση του κόμματος Χαγιαμίν Χεχαντάς (Νέα Δεξιά), με πρωταγωνίστρια την υπουργό Δικαιοσύνης και ηγετικό του στέλεχος, Αγελέτ Σακέντ, η οποία εμφανίζεται ως μοντέλο που διαφημίζει άρωμα ονόματι...«Φασισμός».

Ειδικότερα, η υπουργός παρουσιάζεται στο βίντεο σε ύφος, στήσιμο και σκηνοθεσία που παραπέμπουν σε διαφήμιση γυναικείου αρώματος, ενώ από πίσω ψιθυρίζονται (στον αισθησιακό τόνο που θα χαρακτήριζε ένα τέτοιο σποτ) φράσεις όπως «δικαστική μεταρρύθμιση», «διαχωρισμός εξουσιών», «περιορισμός του ανώτατου δικαστηρίου» κ.α. Η Σακέντ – που εμφανίζεται ως γοητευτικό μοντέλο- στη συνέχεια ψεκάζεται με το άρωμα «Φασισμός», γυρνώντας στην κάμερα και σχολιάζοντας «εμένα μου μυρίζει σαν Δημοκρατία». Καταλήγοντας, η υπουργός φαίνεται να απομακρύνεται, και εμφανίζεται το μήνυμα «έρχεται η επόμενη επανάσταση».

 

 

Το μήνυμα (με τίτλο/ όνομα του φανταστικού αρώματος «FASCISM, by Ayelet Shaked), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times of Israel, αποτελεί σατιρική «βολή» κατά των κατηγοριών από πλευράς της αριστεράς κυρίως πως η παράταξη της Σακέντ επιθυμεί να αποδυναμώσει την ισραηλινή Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται πως το κόμμα της Σακέντ έχει βασίσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στην πορεία της στον υπουργικό θώκο, στο πλαίσιο της οποίας έχει πιέσει για τον διορισμό περισσότερων συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και μεταρρυθμίσεις στον κλάδο.

Ωστόσο, λόγω του χαρακτήρα του (και της εικόνας με την υπουργό σε πόζα μοντέλου και δίπλα το «FASCISM by Ayelet Shaked), το μήνυμα – αν και σίγουρα έχει προκαλέσει αίσθηση, τραβώντας την προσοχή προς το κόμμα, που, σύμφωνα με τη Haaretz, εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις- προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στο εξωτερικό, καθώς δεν είναι πολλοί αυτοί που καταλαβαίνουν εβραϊκά για να κατανοήσουν το σατιρικό του ύφος.