Η Ιρλανδία επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 405 εκατομμυρίων ευρώ στο Instagram για δεδομένα παιδιών

Το Instagram σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου, δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής Meta Platforms Inc.
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας συμφώνησε να επιβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ στο κοινωνικό δίκτυο Instagram μετά από μια έρευνα σχετικά με το χειρισμό δεδομένων παιδιών, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιτήρησης.

Το Instagram σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου, δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής Meta Platforms Inc (META.O) σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2020, επικεντρώθηκε σε χρήστες ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών που είχαν τη δυνατότητα να λειτουργούν επαγγελματικούς λογαριασμούς, γεγονός που διευκόλυνε τη δημοσίευση του αριθμού τηλεφώνου ή/και της διεύθυνσης email του χρήστη.

«Εγκρίναμε την τελική μας απόφαση την περασμένη Παρασκευή και περιέχει πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρλανδού Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων (DPC).

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της απόφασης θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, είπε.

Το Instagram ενημέρωσε τις ρυθμίσεις του πριν από ένα χρόνο και έκτοτε κυκλοφόρησε νέες λειτουργίες για να κρατά τους εφήβους ασφαλείς και τις πληροφορίες τους απόρρητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Meta.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το Instagram διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου και εξετάζει προσεκτικά την απόφαση.

Το DPC ρυθμίζει το Facebook, την Apple, την Google και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες λόγω της τοποθεσίας των κεντρικών γραφείων της ΕΕ στην Ιρλανδία. Έχει ανοίξει πάνω από δώδεκα έρευνες σε εταιρείες τις Meta, συμπεριλαμβανομένων του Facebook και του WhatsApp.

Στην τελευταία επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο ρεκόρ 225 εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση με τους κανόνες δεδομένων της ΕΕ το 2018.

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ολοκλήρωσε ένα προσχέδιο απόφασης στην έρευνα του Instagram τον Δεκέμβριο και το μοιράστηκε με άλλες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συστήματος «one stop shop» του μπλοκ για τη ρύθμιση των μεγάλων πολυεθνικών.

Δημοφιλή