Η ιστορία της γυναικείας μονάδας Six Triple Eight του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται ταινία

Από τον ηθοποιό, παραγωγό και σκηνοθέτη Τάιλερ Πέρι, με πρωταγωνίστριες τις Όπρα Γουίνφρεϊ, Σούζαν Σάραντον και Κέρι Ουάσιγκτον, για το Netflix.
Επιθεώρηση της μονάδας στο Μπέρμιγχαμ, Αγγλία, 15 Φεβρουαρίου 1945. (Photo by Archive Photos/Getty Images)
Επιθεώρηση της μονάδας στο Μπέρμιγχαμ, Αγγλία, 15 Φεβρουαρίου 1945. (Photo by Archive Photos/Getty Images)
Archive Photos via Getty Images

Γειτονιές του Μπράντφορντ στη Βρετανία μεταμορφώνονται στο κατεστραμμένο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Μπέρμιγχαμ για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Netflix «Six Triple Eight», που θα αφηγηθεί την άγνωστη ιστορία του 6888ου Τάγματος, μίας μονάδας που στελεχώθηκε αποκλειστικά από Αφροαμερικανίδες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και εστάλη στην Ευρώπη.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάιλερ Πέρι -ο οποίος άντλησε υλικό από ένα άρθρο του Kevin M. Hymel που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό WWII History-, με πρωταγωνίστριες την Όπρα Γουίνφρεϊ, τη Σούζαν Σάραντον και την Κέρι Ουάσινγκτον.

Τα γυρίσματα σύμφωνα με το BBC, αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή Little Germany του Μπράντφορντ, μία συνοικία στο κέντρο της πόλης με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Το 6888ο Τάγμα Ταχυδρομικού Καταλόγου σχηματίστηκε στα τέλη του 1944 καθώς υπήρχε μεγάλη έλλειψη στρατιωτών όσον αφορά τη διαχείριση της ταχυδρομικής υπηρεσίας για τον αμερικανικό στρατό.

Οργανωμένη σε πέντε λόχους και με επικεφαλής την αξιωματικό Τσάριτι Άνταμς, η μονάδα, την οποία αποτελούσαν περισσότερες από 800 γυναίκες, μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο του 1945, πρώτα στη Γλασκώβη και στη συνέχεια, στο Μπέρμιγχαμ, όπου και εγκαταστάθηκε.

Το 6888 Τάγμα συνέβαλε στην πολεμική προσπάθεια με έναν μοναδικό τρόπο: ταξινομώντας μια τεράστια ανεκτέλεστη αλληλογραφία σχεδόν τριών ετών για τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην Ευρώπη.

Με σύνθημα τους «No mail, low morale» (χωρίς αλληλογραφία, χαμηλό ηθικό), οι 855 αυτές γυναίκες εκπλήρωσαν την υπόσχεση να οργανώσουν την παράδοση 17 εκατομμυρίων επιστολών και πακέτων, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι μάχονταν στην πρώτη γραμμή -μέλη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό της κυβέρνησης και εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού.

Όταν έφτασαν στο Μπέρμιγχαμ βρήκαν σε αποθήκες που λειτουργούσαν ως προσωρινό ταχυδρομείο γράμματα μέχρι το ταβάνι. Άρχισαν να εργάζονται σε οκτάωρες βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε παγωμένα και γεμάτα ποντίκια κτίρια. Έπρεπε να ολοκληρώσουν την εργασία που τους ανατέθηκε σε έξι μήνες, αλλά τα κατάφεραν σε μόλις τρεις, αντιμετωπίζοντας ρατσισμό, σεξισμό, αλλά και πλείστα όσα πρακτικά προβλήματα που κλήθηκαν να λύσουν από λανθασμένες διευθύνσεις μέχρι ψευδώνυμα στα ονόματα παραληπτών.

Η μονάδα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Γαλλία και διαλύθηκε το 1946, μετά τον πόλεμο, αλλά το έργο τους δεν έτυχε αναγνώρισης, μέχρι που το 2022 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φρόντισε να απονεμηθεί στις έξι επιζήσασες το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες τους.

Με πληροφορίες από BBC, Tudum

Δημοφιλή