Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο Ρώσου ολιγάρχη αξίας 530 εκατ. €

Πρόκειται για το "Sailing Yacht A", μήκους 143 μέτρων του Αντρέι Μελνιτσένκο, το οποίο έχει κατασχεθεί στο λιμάνι της Τεργέστης.
TWITTER

Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε ένα σούπερ γιοτ που ανήκε στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνίτσενκο, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού το Σάββατο, λίγες ημέρες αφότου ο ολιγάρχης συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Sailing Yacht A, μήκους 143 μέτρων (470 ποδιών), του οποίου η τιμή υπολογίζεται στα 530 εκατομμύρια ευρώ, έχει κατασχεθεί στο βόρειο λιμάνι της Τεργέστης, δήλωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Σχεδιασμένο από τον διάσημο Γάλλο βιομηχανικό σχεδιαστή, Φιλίπ Σταρκ, και κατασκευασμένο στα ναυπηγεία Νόμπισκρουγκ στη Γερμανία, το σκάφος είναι το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γιοτ στον κόσμο, δήλωσε η κυβέρνηση.

TWITTER

Ο Mελνιτσένκο ήταν ιδιοκτήτης της μεγάλης εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων EuroChem Group και της εταιρείας άνθρακα SUEK. Οι εταιρείες ανέφεραν σε δηλώσεις τους την Πέμπτη ότι παραιτήθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου και από τις δύο εταιρείες ενώ αποσύρθηκε ως δικαιούχος τους, από την Τετάρτη.

Ένας εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη, ο Aλεξ Aντρέεφ, είπε ότι ο επιχειρηματίας ”δεν είχε καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Δεν έχει πολιτικές πεποιθήσεις”.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την τοποθέτησή του στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ», είπε ο Αντρέεφ. «Θα αμφισβητήσουμε αυτές τις αβάσιμες και αδικαιολόγητες κυρώσεις και πιστεύουμε ότι το κράτος δικαίου και η κοινή λογική θα επικρατήσουν».

Ο Αντρέι Μελνιτσένκο
Ο Αντρέι Μελνιτσένκο
Sergei Karpukhin via Reuters

Από την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική αστυνομία έχει κατασχέσει βίλες και γιοτ αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ από Ρώσους ολιγάρχες που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο.

Andreas Rentz via Getty Images
Gareth Cattermole via Getty Images

″Μέχρι στιγμής έχουμε κατασχέσει ό,τι είναι απτό, τώρα πρέπει να δούμε τα υπόλοιπα, όπως τις μετοχές. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά για να αναδείξουμε ό,τι προστατεύεται από καταπιστεύματα και ονόματα-βιτρίνες”, δήλωσε ο Τζουζέπε Ζαφάρανα, επικεφαλής της ιταλικής φορολογικής αστυνομίας σε δημοσιογράφους στο Μπέργκαμο το Σάββατο.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των δυτικών κρατών να τιμωρήσουν τους πλούσιους Ρώσους που λένε ότι συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ένας αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας επιβιβάζεται στο σούπερ γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Andrey Igorevich Melnichenko, το οποίο έχει αποκλειστεί στο βόρειο λιμάνι της Τεργέστης, Ιταλία, 12 Μαρτίου 2022
Ένας αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας επιβιβάζεται στο σούπερ γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Andrey Igorevich Melnichenko, το οποίο έχει αποκλειστεί στο βόρειο λιμάνι της Τεργέστης, Ιταλία, 12 Μαρτίου 2022
FINANCE POLICE via via REUTERS

Ξεχωριστά, ένα σούπερ γιοτ που αναφέρεται ότι ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς έφτασε στα χωρικά ύδατα του Μαυροβουνίου το πρωί του Σαββάτου.

Το Solaris είναι ένα από μια σειρά από γιοτ που ανήκουν στον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

To σουπερ γιοτ Σολάρις του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Μαυροβούνιο
To σουπερ γιοτ Σολάρις του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο Μαυροβούνιο
Filip Filipovic via Getty Images

Το σκάφος μήκους 140 μέτρων είναι αγκυροβολημένο στο πολυτελές θέρετρο Porto Montenegro στην πόλη Tιβάτ. Αναχώρησε από τη Βαρκελώνη την Τρίτη.

Stevo Vasiljevic via Reuters