Διαγράφεται η ιστορία 156 χρόνων του Χονγκ Κονγκ με τα νέα σχολικά βιβλία κινεζικής έμπνευσης

Οι μαθητές Λυκείου στην πρώην βρετανική αποικία θα μαθαίνουν μια άλλη ιστορία που...δεν συνέβη ποτέ.
NurPhoto via Getty Images

Τα νέα σχολικά βιβλία του Χονγκ Κονγκ θα διδάσκουν στους μαθητές ότι η πόλη δεν ήταν ποτέ βρετανική αποικία, σύμφωνα με την τελευταία ”αναθεώρηση” ενός σχολικού μαθήματος που οι αρχές έχουν κατηγορήσει πως υποκινεί διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας. Τα 156 που η πόλη ήταν βρετανική αποικία δηλαδή, δεν υπήρξαν ποτέ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ τα νέα κείμενα θα διδάσκουν στους μαθητές ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε τις συνθήκες που παραχώρησαν την πόλη στη Βρετανία μετά τους Πολέμους του Οπίου. Τελείωσαν το 1997 όταν η Βρετανία επέστρεψε το Χονγκ Κονγκ στον κινεζικό έλεγχο, και ως εκ τούτου τα κείμενα υποστηρίζουν ότι το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν ποτέ βρετανική αποικία.

Τα νέα βιβλία υιοθετούν επίσης την αφήγηση του Πεκίνου ότι το κίνημα διαμαρτυρίας του 2019 ήταν υποκινούμενο από «εξωτερικές δυνάμεις», όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Τα τέσσερα σετ εγχειριδίων για το μάθημα των φιλελεύθερων σπουδών του Χονγκ Κονγκ κυκλοφόρησαν διαδικτυακά την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου τα σχολεία να επιλέξουν υλικό για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβριο.

Προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν από μαθητές του Λυκείου σε μαθήματα «ιθαγένειας και κοινωνικής ανάπτυξης», τα οποία αντικατέστησαν το μάθημα φιλελεύθερων σπουδών που σχεδιάστηκε το 2009 για να διδάξει στους μαθητές την κριτική σκέψη.

Το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian, το μάθημα φιλελεύθερων σπουδών δέχτηκε επίθεση από αρχές που πρόσκεινται στο Πεκίνο και το κατηγόρησαν πως πυροδότησε τις διαδηλώσεις της νεολαίας. Η τότε επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, είπε ότι οι μαθητές χρειάζονταν προστασία , καθώς «δηλητηριάζονταν» και τροφοδοτούνταν με «ψευδείς και μεροληπτικές πληροφορίες».

Μια μεταγενέστερη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος περιελάμβανε αυξημένη εστίαση σε θέματα όπως η εθνική ασφάλεια και ο πατριωτισμός, με τους δασκάλους να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν μαθητές που παραβίασαν τον νόμο για την εθνική ασφάλεια.

«Είναι απαραίτητο τα σχολεία να διδάσκουν τους μαθητές να σκέφτονται θετικά και να αγαπούν το έθνος τους», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Χονγκ Κονγκ.

Αρκετά από τα εγχειρίδια εστιάζουν στον νόμο για την εθνική ασφάλεια του 2020 – που επικρίνεται ευρέως ως παραβίαση βασικών ελευθεριών με την απαγόρευση πράξεων που εκφράζουν διαφωνία και τον κίνδυνο σύλληψης και δίωξης για τρομοκρατία, απόσχιση, εξέγερση κ.α .

Σε ένα από τα βιβλία υποστηρίζει πως νόμος εισήχθη ως απάντηση σε «βίαιες τρομοκρατικές δραστηριότητες» και παράνομες πράξεις το 2019 που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια. Ένα άλλο αναφέρεται στην «εθνική ασφάλεια» 400 φορές σε μόλις 121 σελίδες.

Η προσκείμενη στο Πεκίνο εφημερίδα, Global Times, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα εξασφαλίσουν ότι «ορισμένοι δάσκαλοι δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν τις λανθασμένες και δηλητηριώδεις πολιτικές απόψεις τους στους μαθητές όταν διδάσκουν αυτό το μάθημα».

Ο Τανγκ Φέι, συντάκτης και κριτής δύο εκ των σχολικών βιβλίων και επίσης βουλευτής στο Χονγκ Κονγκ είπε στην εφημερίδα ότι τα κείμενα είχαν περάσει από εσωτερική αναθεώρηση και τώρα αναμένουν την τελική έγκριση. Με τα νέα κείμενα «δεν θα χρειάζεται οι δάσκαλοι των σχολείων να εισάγουν πολύ άλλο περιεχόμενο», είπε ο Τανγκ.

Τα προτεινόμενα νέα σχολικά βιβλία έρχονται λίγες εβδομάδες πριν το Χονγκ Κονγκ συμπληρώσει 25 χρόνια αφού η κυριαρχία της πόλης πέρασε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα.

Στην περιοχή υποσχέθηκαν 50 χρόνια ημι-αυτονομίας, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η καταστολή μετά το 2019, ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, οι εκλογικές αλλαγές και οι αυξανόμενες παρεμβάσεις της κεντρικής στην κοινωνία των πολιτών και στα μέσα ενημέρωσης έχουν ουσιαστικά τερματίσει ήδη αυτήν την αυτονομία.

Η φετινή επέτειος, την 1η Ιουλίου, θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη μέρα στην εξουσία για τον νέο ηγέτη της πόλης που έχει χριστεί από το Πεκίνο και είναι Τζον Λι.

Ο Λι, ο πρώην αρχηγός ασφαλείας, θα πάρει τα ηνία από την Λάμ Λαμ. Οι ανώτεροι ηγέτες της Κίνας παραδοσιακά παρευρίσκονται στην τελετή ορκωμοσίας αλλά η παρουσία του Τζινμπινγκ δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά οι εικασίες αυξήθηκαν αφού τουλάχιστον ένα δημοτικό σχολείο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι αναζητούσε μαθητές για να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, προδίδοντας ίσως ότι οι προετοιμασίες για την δημιουργία ενός ασφαλούς non-Covid περιβάλλοντος αφορούν την επίσκεψη του κινέζου προέδρου.