ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2021 08:24 EEST

Η Λευκορωσία απέλασε τον πρέσβη της Γαλλίας - Έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα

Αναφορές και για ανάκληση του Λευκορώσου από το Παρίσι. Συγκεχυμένες πληροφορίες για τους λόγους.

Pascal Le Segretain via Getty Images

Εντολή να αποχωρήσει από τη χώρα έλαβε ο πρέσβης της Γαλλίας στην ΛευκορωσίαΟ πρέσβης ενημερώθηκε την Κυριακή και έχει ήδη αποχωρήσει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΑFP το οποίο επικαλείται την γαλλική πρεσβεία. 

Εκπρόσωπος της πρεσβείας δεν εξήγησε τον λόγο. 

Στα ΜΜΕ της Λευκορωσίας επίσης αναφορές πως και το Μινσκ ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Παρίσι αλλά και πως ο γάλλος πρέσβης, Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ απελάθηκε διότι δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα. Σε ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της πρεσβείας όμως αναφέρεται πως ο διπλωμάτης είχε υποβάλει την 8η Δεκεμβρίου 2020 «υπογεγραμμένο αντίτυπο των διαπιστευτηρίων του» στον υπουργό Εξωτερικών, τον Βλαντίμιρ Μακέι.

Επίσης βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, η πρεσβεία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι φιλοξένησε την Τετάρτη εκπροσώπους της πρόσφατα απαγορευμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης Govori Pravdu (Πείτε την Αλήθεια), συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των επικεφαλής της, Αντρέι Ντμίτριεφ, ο οποίος επίσης ήταν υποψήφιος στις περυσινές προεδρικές εκλογές. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής πρεσβείας ο Λακόστ «Αποχαιρέτησε το προσωπικό και απηύθυνε βίντεο στον λευκορωσικό λαό, που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της πρεσβείας». 

Η Γαλλία – όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020, στις οποίες ο 67χρονος αρχηγός του κράτους εξασφάλισε 6η συναπτή θητεία. Η διαδικασία, στην οποία καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση εκτεταμένη νοθεία, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμμαχο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν σειρά κυρώσεων στην κυβέρνηση του Αλεξάντρ Λουκάσενκο εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης.

Αλλά ο αρχηγός του κράτους, που κατηγορεί δυτικές κυβερνήσεις ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις με την ελπίδα πως θα πυροδοτούσαν εξέγερση, αντιστέκεται στις κυρώσεις με την υποστήριξη και τις πιστώσεις της Μόσχας.

Η Λευκορωσία έχει διακόψει τις σχέσεις της και με άλλους ως πρότινος συνομιλητές της στη Δύση.

Τον Μάρτιο, απέλασε όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Λετονίας, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή, επειδή οι λετονικές αρχές χρησιμοποίησαν σημαία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια αγώνα χόκεϊ επί πάγου.

Τον Αύγουστο, απέσυρε τη συναίνεσή της στον διορισμό της αμερικανίδας πρεσβεύτριας Τζούλι Φίσερ, που είχε επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ήταν η πρώτη απεσταλμένη των ΗΠΑ στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία που θα αναλάμβανε το πόστο από το 2008.

Έκτοτε, οι αρχές μπόρεσαν να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, φυλακίζοντας εκατοντάδες αντιπολιτευόμενους και κλείνοντας δεκάδες ΜΜΕ και ΜΚΟ. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν όλοι στη φυλακή ή αναγκάστηκαν να εξοριστούν.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο επέβαλε σε μια από τις κυριότερες μορφές της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, τη Μαρία Καλεσνίκοβα, ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Ήταν η μόνη από τους οργανωτές των διαδηλώσεων της περασμένης χρονιάς – στις οποίες συμμετείχαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες – που απέμενε στη χώρα.

Η Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια, που η αντιπολίτευση και η Δύση θεωρούν τη νικήτρια των εκλογών στις οποίες αναμετρήθηκε με τον Αλεξάντρ Λουκάσενκα, έχει εξοριστεί στη γειτονική Λιθουανία.

Τη χρονιά που ακολούθησε τις εκλογές, ήρθε σε επαφές με ξένους ηγέτες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση για να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στη Λευκορωσία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ