Η μεταφράστρια της «Οδύσσειας», καθηγήτρια Emily Wilson στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Για τρεις διαλέξεις στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, η πρώτη εκ των οποίων, θα δοθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, με θέμα «Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού».

Η Δρ. Emily Wilson, αναγνωρισμένη κλασική φιλόλογος και μεταφράστρια της Οδύσσειας του Ομήρου, θα δώσει σειρά διαλέξεων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου.

Οι τρεις διαφορετικές, διαλέξεις που θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα προβληθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου, θα δοθούν στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου 2023, στην Ουάσιγκτον D.C. στις 24 Ιανουαρίου 2024 και στη Ν. Υόρκη στις 8 Μαΐου 2024.

«Οι τρεις διαλέξεις μου θα εξετάσουν τα θέματα του ηρωικού μεγαλείου, της μοίρας και της σοφίας τόσο στα ομηρικά έπη όσο και σε άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας», εξήγησε η κ. Wilson. «Θα επανεκτιμήσω τις συνδέσεις, τα κενά και τις διαφορές μεταξύ της αρχαιότητας και των σύγχρονων πολιτισμών». Και πρόσθεσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω τη φετινή σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου, παρέχοντας μια πλατφόρμα όπου θα εξετάσουμε τη βαθιά επιρροή της αρχαίας Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο μας. Ενθαρρύνοντας το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, ελπίζουμε ότι θα διευρύνουμε την κατανόησή μας για το παρελθόν και τον αντίκτυπό του στο παρόν».

«Είμαστε ευτυχείς που θα φιλοξενήσουμε μία τόσο λαμπρή πρωτοποριακή κλασική φιλόλογο, που μέσω των μεταφράσεών της δεν διστάζει να ερμηνεύσει αρχαία κείμενα για να δείξει πόσο συνδεδεμένα είναι με τον κόσμο του σήμερα», δήλωσε από την πλευρά της η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Δυο λόγια για την Emily Wilson

Η Emily Wilson έχει μελετήσει τις βαθιές και ποικίλες επιρροές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας σε μεταγενέστερους πολιτισμούς, προσεγγίζοντας τα έργα της αρχαίας ποίησης και φιλοσοφίας μέσα από νέες, απροσδόκητες οπτικές γωνίες, καθιστώντας τα πολύπλοκα αυτά κείμενα προσιτά στο σύγχρονο κόσμο. Οι μελέτες της έχουν ρίξει νέο φως στα έργα των αρχαίων συγγραφέων και έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να αναδείξουν μια οπτική συμπερίληψης και ποικιλομορφίας στις κλασικές σπουδές.

Είναι, ίσως, περισσότερο γνωστή για την αναγνωρισμένη από τους κριτικούς μετάφραση της Οδύσσειας στα αγγλικά (2017), η οποία προσφέρει μια φρέσκια και μοναδική μετάφραση του ομηρικού έπους σε ιαμβικό πεντάμετρο.

Η Οδύσσεια της Wilson χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα ‘The New York Times’ ως ένα από τα 100 αξιολογότερα βιβλία του 2018, ενώ προκρίθηκε και για το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης του ίδιου έτους. Το 2019, η Wilson έλαβε την υποτροφία MacArthur (γνωστή και ως ”υποτροφία για ιδιοφυΐες”) για το σύνολο του έργου της που κάνει προσιτή την κλασική λογοτεχνία σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η Emily Wilson είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και πρόεδρος του Προγράμματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η πολυαναμενόμενη μετάφραση της Ιλιάδας πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα από τον εκδοτικό οίκο W.W. Norton & Company.

Η σειρά διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου

Η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ένας διακεκριμένος, διεθνούς φήμης ερευνητής ή ερευνήτρια επιλέγεται κάθε χρόνο για να διεξάγει έρευνα και να αναπτύξει προγράμματα σε κάποιο θέμα σχετικό με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η έρευνα κορυφώνεται με τουλάχιστον τρεις ετήσιες δημόσιες διαλέξεις, οι οποίες δίνονται στην Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Ο κος Ποταμιάνος αφιέρωσε αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας βιοχημικού, επιστήμονα και φιλανθρώπου.

2023–2024: Οι Μύθοι, η Μαγεία και το Μυστήριο των Αρχαίων Ελλήνων:

Εξερευνώντας τις Συνδέσεις με το Σύγχρονο Πολιτισμό

Πρόγραμμα διαλέξεων

Διάλεξη Α΄: Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού (The Vulnerability of Heroism)

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023

19:00 μμ (Ελλάδα) / 12:00 μμ EDT (ΗΠΑ)

Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι

Διάλεξη Β΄: Μοίρα, Παράδοση, Επιλογή (Destiny, Tradition, Choice)

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024

18:00 μμ EDT (ΗΠΑ)

Georgetown University, Washington, D.C.

Διάλεξη Γ΄: Η Σοφία των Μύθων (The Wisdom of Stories)

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024

18:00 μμ EDT (ΗΠΑ)

St. Bartholomew’s Church, New York City

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα: ascsa.edu.gr/potamianos-lecture-series για να κλείσετε εγκαίρως τη θέση σας.

Παράλληλα πραγματοποιείται η έκθεση:

Ο Όμηρος στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη: Σπάνιες Εκδόσεις Ομηρικών Επών

Επιμέλεια: Ειρήνη Σολομωνίδη

Μια επιλογή τεκμηρίων από τις 300 ομηρικές εκδόσεις της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στήνεται στο Αναγνωστήριο Σπάνιων Βιβλίων, με αφορμή την επικείμενη διάλεξη της Emily Wilson στην Αθήνα, σκηνοθετώντας και ζωντανεύοντας τις διαδρομές και μετουσιώσεις της πρώτης ομηρικής επικής ύλης στο χώρο και το χρόνο: από την πρώτη έκδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας το 1488 στη Φλωρεντία από τον Δημήτριο Χαλκοκονδύλη, στην πρώτη παράφραση της Ιλιάδας στα νέα ελληνικά από τον Νικόλαο Λουκάνη που τυπώθηκε στη Βενετία το 1526, στις μεταφράσεις του ομηρικού έπους στα λατινικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά και στη διασπορά του κειμένου, πρωτότυπου, μεταφρασμένου ή παραφρασμένου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Εκδόσεις του ομηρικού έπους, καθώς και εικονογραφήσεις του John Flaxman, συναντώνται μαγικά στην έκθεση όπως και σε κάποιες από τις εκδόσεις που είναι εμπλουτισμένες με εικονογραφικό υλικό από τον ίδιο τον ιδρυτή της Βιβλιοθήκης, Ιωάννη Γεννάδιο, κατά την αγαπημένη του πρακτική, αυτή της δημιουργίας συνθέσεων από ξεχωριστά συστατικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγου και εικόνας.

Info

Κεντρικό Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι)

Διάρκεια έκθεσης:

3-24 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη,Τετάρτη & Παρασκευή: 9.00 - 16.30

Πέμπτη: 9.00-19.30

Σάββατο: 9.00-13.30

Κυριακή: 11.00 - 14.00

Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη και ψηφιακά (http://www.homeratgennadius.gr/)

Δημοφιλή