Η Miramax μηνύει τον Ταραντίνο για πλειστηριασμό NFT του «Pulp Fiction»

Για την πώληση επτά NFT που θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα.
Youtube

Η Miramax κατέθεσε μήνυση την Τρίτη 16 Νοεμβρίου κατά του Κουέντιν Ταραντίνο σχετικά με τα σχέδια του σκηνοθέτη να δημιουργήσει και να δημοπρατήσει σειρά από NFT με βάση την ταινία του «Pulp Fiction».

Το NFT είναι μια συντομογραφία για το Non-Fungible Token. Στην πράξη είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο αποθηκεύεται μέσα στο blockchain. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ενός NFT κατέχει τα δικαιώματα για ένα περιουσιακό στοιχείο και την απόδειξη κυριότητας του.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες από την Miramax, οι ενέργειες του Ταραντίνο παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει για την ταινία του 1994.

Ο Ταραντίνο ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδια του για την πώληση επτά NFT που θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα. Ανάμεσα τους ψηφιακά αντίγραφα χειρόγραφων σελίδων σεναρίου για σκηνές που δεν προβλήθηκαν στην ταινία, με ηχητικό σχολιασμό και άλλα στοιχεία. Κάθε ένα θα περιλαμβάνει επίσης «μυστικές» πτυχές του έργου στις οποίες έχει πρόσβαση μόνο ο ιδιοκτήτης.

«Η συμπεριφορά του Κουέντιν Ταραντίνο ανάγκασε την Miramax να καταθέσει αγωγή εις βάρος βάρος ενός πολύτιμου συνεργάτη, προκειμένου να επιβάλει, να διατηρήσει και να προστατεύσει τα πνευματικά της δικαιώματα που σχετίζονται με ένα από τα πιο εμβληματικά και πολύτιμα κινηματογραφικά περουσιακά στοιχεία της Miramax», ανέφερε η εταιρεία στην αγωγή.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η συμπεριφορά του Ταραντίνο θα μπορούσε να παραπλανήσει άλλους ώστε να πιστέψουν ότι η Miramax εμπλέκεται στο εγχείρημά του. Και θα μπορούσε επίσης να παραπλανήσει άλλους ώστε να πιστέψουν ότι έχουν τα δικαιώματα να επιδιώξουν παρόμοιες συμφωνίες».

Οι δικηγόροι του Ταραντίνο απάντησαν στην Miramax λέγοντας ότι οι πωλήσεις εμπίπτουν στα εν μέρει δικαιώματα που κατείχε ο Ταραντίνο από την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων δημοσίευσης σεναρίου.

Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο να απαγορεύσει την πώληση των NFT και οποιαδήποτε παρόμοια παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της Miramax, και από τον Κουέντιν Ταραντίνο να καλύψει τα νομικά και τυχόν συναφή έξοδα.

Το «Pulp Fiction», η ταινία του 1994 με πρωταγωνιστές τους Σάμιουελ Τζάκσον, Ούμα Θέρμαν και Τζον Τραβόλτα εκτόξευσε τον Κουέντιν Τραντίνο από γνωστό ανεξάρτητο σκηνοθέτη σε σταρ του κινηματογράφου. Ήταν μια από τις πολλές ταινίες που έκανε με τη Miramax, των Χάρβι και Μπομπ Γουάινστιν.

Δημοφιλή