Μόνος σύμμαχος μας είναι ο εαυτός μας και κανείς άλλος.
ASSOCIATED PRESS

Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι έχουμε συμμάχους. Απλά η Τουρκία τυγχάνει να έχει και κάποιους εχθρούς. Συμμάχους έχουν όσοι έχουν αρκετά στιβαρή παρουσία στη διεθνή σκηνή ώστε γενικά να συμφέρει τους συμμάχους τους να υποστούν συνέπειες στο όνομα της Συμμαχίας. Αλλιώς σε ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας τους χάνεις κι αυτούς που σου έτυχαν.

Το μόνο αμυντικό δόγμα που ταιριάζει στην Ελλάδα είναι αυτό του λυσσασμένου σκύλου ή αλλιώς του Σαμψών της ανατολικής Μεσογείου: αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων. Και ένα τέτοιο δόγμα δεν εμπεδώνεται σε συνθήκες πολιτισμικής μαλθακότητας, γιατί πολύ απλά οι γείτονες ούτε μαλθακοί, ούτε πολιτισμένοι είναι για να επηρεάζονται από το διεθνές δίκαιο.

Θυμίζω την απάντηση του Πομπηίου όταν ο κυβερνήτης της Μεσσήνης της Σικελίας του είπε ότι η πολιορκία είναι αντίθετη στους Ρωμαϊκούς νόμους : ”Σταμάτα να μου αναφέρεις νόμους, κρατάμε ξίφη”. Αντίστοιχος είναι και ο τρόπος σκέψης του Ερντογάν.

Μόνος σύμμαχος μας είναι ο εαυτός μας και κανείς άλλος.

Το καλό είναι ότι πλέον ο απλός και μη κομματικά καθοδηγούμενος κόσμος αποδέχεται και επιστρέφει με σεβασμό στο αίτημα για εθνική αξιοπρέπεια (ακόμη και ο Συριζα των Πρεσπών εγκαλεί τη ΝΔ για τη πολιτική κατευνασμού!) ενώ σιγά σιγά η ζυγαριά της γραφικότητας εγκαταλείπει τον πατριωτικά ευαίσθητο χώρο και πλέον γέρνει προς το μέρος της δυσλειτουργικής πολυπολιτισμικής Βαβέλ και των παράλογων και αντιφατικών προσταγμάτων και συμπεριφορών των ζηλωτών του άκριτου και προκατειλημμένου δικαιωματισμού όπως συμβαίνει παραδείγματος χάρη με τη περίπτωση της μήνυσης στη Κιβωτό του Κόσμου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά παράδοξη αφωνία για τη βεβήλωση χριστιανικών ναών με ιδεολογικά (Εξάρχια) ή θρησκευτικά (Χίος) κίνητρα.

Μπορεί η πολιτική ηγεσία να είναι διστακτική και να μην υπάρχουν αξιόπιστες συμμαχίες, αλλά ο κόσμος, που είναι και αυτός που θα υποφέρει περισσότερο από τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής, είναι αποφασισμένος να φωνάξει στη Τουρκία «Τσαμπουκά γιοκ».

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δημοφιλή