Η NASA ίσως εντόπισε το 1978 ίχνη ζωής στην Αφροδίτη (χωρίς να το συνειδητοποιήσει)

Μια ανακάλυψη που έμεινε στην αφάνεια για 42 χρόνια.
Venus
Venus
Stocktrek Images via Getty Images

Η Αφροδίτη βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της επιστημονικής ειδησεογραφίας λόγω έρευνας στο Nature Astronomy η οποία ανέφερε τον εντοπισμό φωσφίνης στα υψηλότερα τμήματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη- ενός αερίου που ίσως να είναι ίχνος μικροβιακής ζωής. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έντονο ενδιαφέρον, καθώς η έρευνα για ίχνη ζωής ως τώρα εστιαζόταν περισσότερο στον Άρη και σε κάποια φεγγάρια γύρω από τον Δία και τον Κρόνο. Η Αφροδίτη θεωρείτο πολύ αφιλόξενη για οτιδήποτε- ωστόσο, μελετώντας παλιά αρχεία της NASA, ο Ρακές Μογκούλ, βιοχημικός στο Cal Poly Pomona στην Καλιφόρνια και συνάδελφοί του βρήκαν πως πιθανά ίχνη φωσφίνης είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν, από το Pioneer 13, που είχε φτάσει στον πλανήτη τον Δεκέμβριο του 1978.

«Όταν βγήκε το επιστημονικό άρθρο (του Nature Astronomy) σκέφτηκα αμέσως τα παλιά φάσματα μάζας» είπε ο ίδιος σχετικά στο Live Science.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του γνώριζαν ήδη καλά τα δεδομένα, όπως είπε, οπότε ήταν ένα φυσικό βήμα η επανεξέτασή τους. «Ως εκ τούτου, κατόπιν συζήτησης με τους έτερους ερευνητές, βρήκαμε τα αρχικά επιστημονικά άρθρα και αμέσως αρχίσαμε να φάχνουμε για ενώσεις φωσφόρου».

Η ανακάλυψη αυτή, που δημοσιεύτηκε σο arXiv στις 22 Σεπτεμβρίου και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, δεν λέει πολλά πέρα από αυτά που είχαν αναφερθεί στο Nature Astronomy, αν και και κάνει ακόμα πιο πιθανή την παρουσία φωσφίνης (η οποία αποτελείται από ένα άτομο φωσφόρου και τρία υδρογόνου). Τα δεδομένα του 1978 προέρχονται από το Large Probe Neutral Mass Spectrometer (LNMS), ένα από τα όργανα που είχαν πραγματοποιήσει κάθοδο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης στο πλαίσιο της αποστολής Pioneer 13.

Όταν η ομάδα του Μόγκουλ επανεξέτασε τα δεδομένα του LNMS από τα κατώτερα και τα μεσαία νέφη της Αφροδίτης (μια πιθανή κατοικήσιμη ζώνη στον πλανήτη) βρήκαν ίχνη που θύμιζαν πολύ φωσφίνη, έγραψαν οι ερευνητές- οι οποίοι εντόπισαν επίσης στοιχεία ατόμων φωσφόρου στην ατμόσφαιρα, που πιθανώς να προήλθαν από τη φωσφίνη.

Αν και το όργανο δεν είχε φτιαχτεί για να ψάχνει ενώσεις σαν την φωσφίνη, τα δείγματα που συλλέχθηκαν είχαν κάποια στοιχεία ενός μορίου που είχε την ίδια μάζα με τη φωσφίνη, και μάλιστα σε ποσότητες που ήταν παρόμοιες με τα επίπεδα που περιγράφονταν στο άρθρο στο Nature Astroomy. Ακόμη, ο Μόγκουλ και οι άλλοι ερευνητές βρήκαν και ίχνη άλλων χημικών που δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται φυσικά στα νέφη της Αφροδίτης. «Πιστεύουμε πως είναι ένδειξη για χημικές διεργασίες που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα» έγραψαν, προσθέτοντας πως «και/ή χημικές διεργασίες που ευνοούν ενδεχομένως τη ζωή».

Αυτό που χρειάζεται, τόνισαν, είναι περαιτέρω, εντατικότερη εξερεύνηση της Αφροδίτης.

Δημοφιλή