22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
11/08/2021 07:15 EEST

Η NASA ζητάει «αρειανούς» για ένα χρόνο

«Πρέπει να είναι εξαιρετικά ικανοί, επινοητικοί και να μην βασίζονται σε τρίτους».

NASA/ICON

«Θέλετε να ζήσετε στον Άρη για ένα χρόνο» είναι η αγγελία που δημοσίευσε η NASA.

Αν σε κάποιους ακούγεται απίστευτο, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Η NASA προετοιμαζόμενη για το τελευταίο στάδιο αποστολής αστροναυτών στον Άρη, ξεκίνησε την Παρασκευή να δέχεται αιτήσεις και βιογραφικά για τέσσερις υποψηφίους που θα ζήσουν για ένα χρόνο στον διαστημικό σταθμό Mars Dune Alpha. Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επικρατούν στον Άρη, 160 τ.μ. που κατασκευάστηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή και βρίσκεται εντός του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον στο Χιούστον, του Τέξας.

Οι τέσσερις εθελοντές θα αμοίβονται κανονικά και θα εκτελέσουν μία ολοκληρωμένη προσομοιωμένη αποστολή εξερεύνησης στον ’Αρη, με διαστημικούς περιπάτους και μεγάλους περιορισμούς σε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, φαγητό και επιδιόρθωση βλαβών στον εξοπλισμό.

Η NASA σχεδιάζει τρία αντίστοιχα πειράματα με το πρώτο να ξεκινά το φθινόπωρο του επόμενου έτους.Όλα τα τρόφιμα θα είναι ίδια με αυτά που καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα και δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλεψη για παράθυρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.ενώ μπορεί να υπάρξουν ορισμένα φυτά για καλλιέργεια.

«Θέλουμε να μάθουμε πως οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε παργαματικές συνθήκες διαβίωσης στον Άρη» εξηγεί η επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος Γκρέις Ντάγκλας.

Οι αιτήσεις έχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές καθώς οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην μηχανολογία ή στα μαθηματικά ή να έχουν γνώσεις και εμπειρία ως πιλότοι αεροσκαφών. Δεκτοί είναι μόνο Αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών.Παράλληλα πρέπει να είναι ηλικίας 30 έως 55 ετών σε καλή φυσική κατάσταση, χωρίς διατροφικά προβλήματα - επιλογές και βέβαια να μην είναι επιρρεπείς σε συμπτώματα, όπως ναυτία.

Σκοπός της NASA είναι οι τέσσερις που θα επιλεγούν να έχουν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία και χαρακτηριστικά που έχει ένας αστροναύτης, δήλωσε ο πρώην Καναδός αστροναύτης, Κρις Χάντφιλντ.

«Πρέπει να είναι εξαιρετικά ικανοί, επινοητικοί και να μην βασίζονται σε τρίτους».