Η νέα δοκιμή πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα επαναφέρει την απειλή σε μια εύθραυστη περιοχή

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική επαπειλούμενης περιφερειακής σύγκρουσης. Ή μήπως μπλοφάρει;
KCNA KCNA via Reuters

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς το σαββατοκύριακο, επαναφέροντας τις ανησυχίες ότι η ηγεσία της με το πυρηνικό της οπλοστάσιο ενισχύει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι ειδικοί εξηγούν τι μαρτυρούν οι νέες δοκιμές πυραύλων σχετικά με τις φιλοδοξίες του απομονωμένου ηγεμόνα, Κιμ Γιονγκ Ουν, και αν αυτό σηματοδοτεί μια νέα απειλή.

Ο σχεδιασμός των πυραύλων

Οι ειδικοί λένε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν το σαββατοκύριακο μοιάζουν με τους αμερικανικούς πυραύλους Κρουζ, Τόμαχοκ, και πιθανότατα έχουν σχεδιαστεί για να συντρίψουν την πυραυλική άμυνα των γειτόνων της Βόρειας Κορέας.

Ο Βορράς είπε ότι οι πύραυλοι, τους οποίους περιέγραψε ως «πυραύλους Κρουζ νέου τύπου, μεγάλης εμβέλειας», είναι ένα «στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας», που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας - υπονοώντας ότι αναπτύχθηκαν με σκοπό να φέρουν πάνω τους πυρηνικά όπλα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πύραυλοι ταξίδεψαν για 126 λεπτά πάνω από στεριά και νερό σε σχηματισμό « οβάλ και ″οκταριού″», αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να χτυπήσουν στόχους 1.500 χιλιόμετρα μακριά.

Ενώ η Βόρεια Κορέα είχε δοκιμάσει πυραύλους Κρουζ κατά πλοίων στο παρελθόν, οι πύραυλοι από τις τελευταίες δοκιμές της είναι πιθανότατα κατασκευασμένοι με διαφορετικό σχέδιο και άλλους κινητήρες που παρέχουν βελτιωμένο βεληνεκές και ευελιξία, λένε οι ειδικοί.

Μια νέα απειλή

Ενώ τα δεδομένα από τις δοκιμές είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα, είναι σαφές ότι οι νέοι πύραυλοι αντιπροσωπεύουν «ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας», εκτίμησε η Μελίσσα Χάναμ, από το Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας πιθανότατα κινείται προς την τοποθέτηση των πυραύλων Κρουζ σε υποβρύχια και άλλα ναυτικά πλοία, πρόσθεσε η Χάναμ, καθώς προσπαθεί να παράγει νέους μηχανισμούς πυρηνικών όπλων.

«Οι πύραυλοι Κρουζ είναι σχεδόν σαν μικρά αεροπλάνα - μπορούν να είναι πολύ ακριβείς», εξήγησε. «Μπορούν να στρίψουν. Μπορούν να μπουν σε κοιλάδες όπου τα ραντάρ δεν θα τα έβλεπαν εύκολα. Θα ήταν πολύ πιο μεγάλο πρόβλημα για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να τους παρακολουθήσουν».

Η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο δήλωσαν ότι εξετάζουν τις τελευταίες δοκιμές του Βορρά, αλλά δεν έδωσαν αμέσως συγκεκριμένες εκτιμήσεις από τους στρατιωτικούς τους.

Περιφερειακές φιλοδοξίες

Ο Κιμ είχε σταματήσει μονομερώς τις δοκιμές πυρηνικών βομβών και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας από τη Βόρεια Κορέα από το 2018, όταν ξεκίνησε τη διπλωματία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ προσπαθούσε να αξιοποιήσει το οπλοστάσιό του για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

Ωστόσο, ο Βορράς συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική επαπειλούμενης περιφερειακής αντιπαράθεσης.

Ενώ ο Κιμ διατήρησε την αναστολή σε πυρηνικές και μεγάλης εμβέλειας δοκιμές μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του με τον Τραμπ το 2019, ο Βορράς έχει προχωρήσει έκτοτε σε αυξανόμενες δοκιμές όπλων μικρού βεληνεκούς στερεών καυσίμων που πυροδοτούνται από χερσαίους εκτοξευτές.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα όπλα απειλούν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία επειδή μπορούν να εκτοξευθούν γρήγορα από οχήματα και να ταξιδέψουν σε τροχιές πολύ κοντά στο έδαφος, κάτι που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό και την αναχαίτιση τους από τα αμυντικά συστήματα.

Τεχνικά προβλήματα

Ενώ οι νέοι πύραυλοι ενδέχεται να επεκτείνουν τις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας για επιθέσεις στους Ασιάτες αντιπάλους της, οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας σηματοδοτούν την ανάγκη για τεχνολογικές βελτιώσεις, σύμφωνα με τον Λι Τσουν Γκέουν, εμπειρογνώμονα πυραύλων και επίτιμο ερευνητή στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νότιας Κορέας.

Τα όπλα αυτά ήταν αργά, ακόμη από το πρότυπο των πυραύλων Κρουζ, ταξιδεύοντας περίπου 200 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Βόρεια Κορέα έχει ακριβή μηχανογραφημένα δεδομένα για τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Νότιας Κορέας ή ικανότητα να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στους πυραύλους της, έτσι ώστε να μπορούν να πλοηγηθούν στο έδαφος και να βρουν τους στόχους τους.

Τα ζητήματα ακριβείας θα έχουν λιγότερη σημασία εάν ο Βορράς αποκτήσει την ικανότητα να οπλίσει τους πυραύλους με μικροσκοπικές πυρηνικές κεφαλές, τόνισε ο Λι.

«Η Νότια Κορέα έχει πιθανώς το πιο σφιχτό δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στον κόσμο, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να απαντηθεί εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους μικρής εμβέλειας, πυραύλους από υποβρύχια και πυραύλους Κρουζ σε μεγάλο αριθμό ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο Λι.

Μπλοφάρει ο Κιμ;

Οι τελευταίες δοκιμές του Βορρά έρχονται λίγο πριν ο ειδικός εκπρόσωπος του Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα, Σουνγκ Κιμ, συναντηθεί με τους ομόλογούς του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στο Τόκιο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την αδιέξοδη πυρηνική διπλωματία με τη Βόρεια Κορέα.

Σε πρόσφατες πολιτικές ομιλίες του, ο Κιμ είχε υποσχεθεί να ενισχύσει τον πυρηνικό του ″αποτρεπτικό παράγοντα″, ενώ η κυβέρνησή του απέρριψε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για συνομιλίες, καλώντας την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει πρώτα τις «εχθρικές» πολιτικές της.

Ο Κιμ, ωστόσο, μπορεί να αποβλέπει να γυρίσει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αντιμετωπίζει ίσως τη δυσκολότερη δοκιμασία του στην σχεδόν δεκαετή διακυβέρνησή του, με τη Βόρεια Κορέα να διατηρεί το κλείσιμο των συνόρων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, τη στιγμή που δεν υπάρχει προοπτική για τον τερματισμό των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

Ενώ οι πύραυλοι Κρουζ είναι σαφώς μια δήλωση απείθειας απέναντι στην Ουάσινγκτον, οι νέες δοκιμές πιθανόν να δείχνουν ότι ο Βορράς αντιμετωπίζει δυσκολίες με πιο προηγμένα οπλικά συστήματα - όπως βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια, δήλωσε ο Ντου Χιον Τσα, αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελέτων της Σεούλ

Αναρωτήθηκε, δε, αν οι πύραυλοι Κρουζ θα αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα χτυπήματος της Βόρειας Κορέας εναντίον των γειτόνων της, εκτός εάν ο Βορράς αποδείξει την ικανότητά της να τους εκτοξεύει από υποβρύχια.

«Αν η Βόρεια Κορέα είχε αυτήν την ικανότητα, σίγουρα θα την είχε δείξει μέχρι τώρα», εκτίμησε.

Δημοφιλή