ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2020 08:12 EEST

Η νέα λεκάνη τουαλέτας της NASA είναι γεγονός: Κοστίζει 23 εκατομ. και είναι ιδανική για τις γυναίκες

Είναι κατασκευασμένη κυρίως από τιτάνιο.

ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη διαστημική λεκάνη της NASA -μια τουαλέτα τιτανίου που κόστισε 23 εκατομμύρια δολάρια και ενδείκνυται κυρίως για γυναίκες- βρίσκεται πλέον στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προτού τελικά φτάσει στη σελήνη.

Το νέο αντικείμενο μεταφέρθηκε μέσα σε ένα φορτηγό πλοίο στο Wallops της Βιρτζίνια. Η εκτόξευση όμως από την περιοχή ματαιώθηκε, με τους υπεύθυνους να τονίζουν πως οι μηχανικοί θα εξετάσουν τι μπορεί να μην πήγε καλά.

Η λεκάνη ζυγίζει 100 κιλά και έχει ύψος μόλις 28 ίντσες. Οι μόνιμοι κάτοικοι του σταθμού θα την χρησιμοποιήσουν για μερικούς μήνες και αν όλα πάνε καλά, η τουαλέτα θα είναι ανοιχτή για χρήση.

ASSOCIATED PRESS

 

Οι παλιές τουαλέτες εξυπηρετούσαν περισσότερο τους άνδρες. Για την εξυπηρέτηση των γυναικών, η NASA έστρεψε το κάθισμα και το έκανε ψηλότερο.

Το νέο σχήμα θα βοηθά τους αστροναύτες να κάθονται καλύτερα, δήλωσε η Μελίσα ΜακΚίνλει, διευθύντρια του έργου του Johnson Space Center.

ASSOCIATED PRESS

 

«Το να βρεις λύση σε ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει δεν είναι λίγο», είπε.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης λεκάνης, ο εξαερισμός θα απομακρύνει τα απόβλητα και όχι το νερό όπως κανονικά θα συνέβαινε.

Τα ούρα που θα συγκεντρώνονται στη νέα τουαλέτα θα μεταφέρονται στο μακροχρόνιο σύστημα ανακύκλωσης της NASA για την παραγωγή πόσιμου νερού που θα χρησιμοποιείται για μαγείρεμα.

Το τιτάνιο και άλλα σκληρά κράματα επιλέχθηκαν για την κατασκευή της λεκάνης ώστε να αντέξει όλο το οξύ που θα συλλέγεται.

ASSOCIATED PRESS