Η Ουκρανία μπορεί να «τσακίσει τη ραχοκοκαλιά» του Πούτιν: Μήνυμα Ζελένσκι στο Φόρουμ των Δελφών

«Αν κανείς δεν θέλει να σύρει ο Πούτιν τον πλανήτη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να τον κερδίσουμε».
.
.
Delphi Economic Forum

Με την κατάλληλη στήριξη από τους συμμάχους της η Ουκρανία μπορεί να «τσακίσει τη ραχοκοκαλιά» του Πούτιν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο μηνύματός του προς τη Δύση για να στηριχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η χώρα του, από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε ζωντανή σύνδεση ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη τη Δύση και τον δημοκρατικό κόσμο. «Το βασικό τους αφήγημα είναι ότι η Δύση είναι “διαβολική”. Δεν υπάρχει λόγος να έχει κανείς σχέση με τη Ρωσία τώρα. Μισούν ό,τι βρίσκεται πέρα από τα σύνορά τους. Πρέπει να τους απομονώσουμε πλήρως, όχι να “παίζουμε” με αυτούς» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, συνομιλώντας με τον Φρέντερικ Πλάιτγκεν, Senior διεθνή ανταποκριτή του CNN στη Γερμανία.

Περιγράφοντας την κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο είπε ότι στις ανατολικές επαρχίες υπάρχουν σταθεροποίηση και επιτυχίες. «Αν κανείς δεν θέλει να σύρει ο Πούτιν τον πλανήτη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να τον κερδίσουμε. Πρέπει ο Πούτιν να χάσει το στοίχημά του», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί με καθημερινά χτυπήματα, τόσο με πυραύλους όσο και με βόμβες, να σπείρει τον τρόμο, έχοντας ως στόχο να αφανίσει τον ουκρανικό λαό. Ο κ. Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά, είναι όμως δύσκολο να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις προκλήσεις από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας. «Είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε απέναντι στον εχθρό και να ανακαταλάβουμε περιοχές. Χρειαζόμαστε ενότητα και όπλα από την Δύση. Χωρίς στήριξη με οπλικά συστήματα η Ουκρανία θα χάσει εδάφη. Αν χάσουμε την μια περιοχή μετά την άλλη, θα χάσουμε την χώρα», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Κάλεσε, ακόμη, τη Δύση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, υιοθετώντας ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις, χωρίς χρονοτριβή. «Ο χρόνος δίνει ζωή, μη διστάσετε με τις αποφάσεις» τόνισε.

«Η Ουκρανία δεν ζητάει πολλά» είπε ο κ. Ζελένσκι, εξηγώντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα του είναι συστήματα αεράμυνας και τον κατάλληλο οπλισμό ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις και να αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους. Ενώ σημαντική, όπως υπογράμμισε, είναι και η μηδενική ανοχή στη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Επεσήμανε, δε, πως όλα όσα ζητάει η Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να επικρατήσει των ρωσικών δυνάμεων «είναι απολύτως ρεαλιστικά και εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των εταίρων» της, ενώ τόνισε πως ο χρόνος στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία σημαίνει ανθρώπινες ζωές.

«Εάν δεν υπάρξει ενότητα και οι ηγέτες αρχίσουν να σκέφτονται πώς να παρακάμψουν τις κυρώσεις ή να επανεμπλέξουν τη Ρωσία σε οικονομικά πρότζεκτ που είχαν ”παγώσει” εξαιτίας αυτού του πολέμου, εάν όλα αυτά συμβούν θα χάσουμε την ενότητα. Χωρίς ενότητα θα χάσουμε εδάφη» σημείωσε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών στο πλαίσιο της ειρήνης το οποίο φαίνεται να σχεδιάζει σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρκέστηκε να πει ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υποψήφιο Αμερικανό πρόεδρο για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος. Τέλος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο εγγύς μέλλον σε μία ευρεία διάσκεψη για την ειρήνη και να ακούσει τις προτάσεις των συμμάχων της για το πώς βλέπουν το τέλος του πολέμου.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή