Η ουρά των τάνκερ στην Τουρκία μεγαλώνει και βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις

Οργή της Δύσης για τη στάση της Αγκυρας, που έχει μπλοκάρει σημαντική ποσότητα πετρελαίου στα στενά της.
|
Maxar via Getty Images

Η Τουρκία αναδεικνύνεται σε ένα κρίσιμο εμπόδιο απένεναντι σε ένα ούτως ή άλλως περίπλοκο διεθνές σχέδιο που στοχεύει να στερήσει τη Ρωσία τα έσοδα από πετρέλαιο εν καιρώ πολέμου, καθώς ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που συνωστίζονται στα τουρκικά στενά συνέχισε να αυξάνεται την Παρασκευή.

Η Αγκυρα αρνείται να καταργήσει έναν νέο κανόνα ασφαλιστικών επιθεωρήσεων που εισήγαγε στις αρχές του μήνα, παρά τις συνεχόμενες πιέσεις από απογητευμένους με την τουρκική στάση δυτικούς αξιωματούχους.

Umit Bektas via Reuters

Συνολικά 28 πετρελαιοφόρα βρίσκονται στην ουρά, περιμένοντας να φύγουν από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ναυτιλιακή υπηρεσία Tribeca.

Οι πλούσιες χώρες της G7, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να απαγορεύσουν σε παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, την βοήθεια εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου -εκτός εάν πωλείται στο πλαφόν που έχει οριστεί- με στόχο να στερήσουν από τη Μόσχα έσοδα εν καιρώ πολέμου.

Η ναυτιλιακή αρχή της Τουρκίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κρατά έξω από τα ύδατά της τα πετρελαιοφόρα που δεν έχουν κατάλληλα ασφαλιστικά έγγραφα. Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες λένε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να παράσχουν τα έγγραφα που απαιτούνται από την Τουρκία, καθώς μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις εάν προκύψει ότι τα φορτία πετρελαίου πωλήθηκαν σε τιμές που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Mehmet Caliskan via Reuters

Η τουρκική αρχή υποστήριξε ότι σε περίπτωση ατυχήματος με εμπλοκή σκάφους που παραβιάζει τις κυρώσεις, είναι πιθανό η ζημιά να μην καλυφθεί από το υφιστάμενο διεθνές ταμείο για τις πετρελαιοκηλίδες.

«Αποκλείεται να αναλάβουμε τον κίνδυνο η ασφαλιστική εταιρεία να μην ανταποκριθεί στην ευθύνη της για αποζημίωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες με άλλες χώρες και ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόσθεσε, δε, ότι η συντριπτική πλειονότητα των πλοίων που περιμένουν κοντά στα στενά είναι πλοία της ΕΕ, με ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου να προορίζεται για λιμάνια της ΕΕ - γεγονός που απογοητεύει τους δυτικούς συμμάχους της Αγκυρας.

NurPhoto via Getty Images

Τα ακινητοπιημένα τάνκερ δημιουργούν αυξανόμενη ανησυχία στις αγορές πετρελαίου και δεξαμενόπλοιων. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κινούνται νότια από τα ρωσικά λιμάνια μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στη Μεσόγειο.

Πετρέλαιο από το Καζακστάν

Τα περισσότερα από τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στο Βόσπορο μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν και η Αμερικανή υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να υποβληθούν τέτοια φορτία στις νέες διαδικασίες της Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία εμπλέκεται στην απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει τη διέλευση πλοίων, πρόσθεσε με νόημα.

via Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι οι καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με το ανώτατο όριο τιμών και πως η Τουρκία θα μπορούσε να συνεχίσει να επαληθεύει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια «με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως πριν». «Είμαστε λοιπόν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να ζητήσουμε διευκρινίσεις και εργαζόμαστε για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reuters.

Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια ισσοροπία καλών σχέσεων τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της τον Φεβρουάριο. Διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε μια συμφωνία με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο για την απελευθέρωση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Mehmet Caliskan via Reuters

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ήταν κατά καιρούς δύσκολες, ενώ η Τουρκία τον περασμένο μήνα επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις την Πέμπτη σε έναν εξέχοντα Τούρκο επιχειρηματία, στενό συνεργάτη του Ερντογάν, και το δίκτυο εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι ενεργεί ως διευκολυντής σε πωλήσεις πετρελαίου και ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα