Η οικονομική αστάθεια «χτύπησε» τα πολυτελή ελβετικά ρολόγια - Σε ποια στρέφονται οι πλούσιοι

Η βιομηχανία των ρολογιών πολυτελείας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας στην Ελβετία και απασχολεί πάνω από 60.000 άτομα.
Robert Hradil via Getty Images

Τα ελβετικά ρολόγια, η επιτομή της ακρίβειας, της πολύτελειας αλλά και των πολύ υψηλών τιμών έπεσαν «θύματα» της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και των γεωπολιτικών ανησυχιών.

Το 2024 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, καθώς οι πλούσιοι αγοραστές των ελβετικών ρολογιών περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών αναταρραχών ενώ η ισχυρή αξία του ελβετικού φράγκου ασκεί επιπλέον πίεση στους γνωστούς ωρολογοποιοιύς, που αύξησαν τις τιμές για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Citigroup, Thomas Chauvet, οι αριθμοί δείχνουν ένα «αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς» με πολλούς από τους ευκατάστατους πελάτες των πολυτελών ελβετικών ρολογιών να αποφεύγουν να επενδύσουν μικρές ή μεγαλύτερες περιουσίες για ένα ρολόι.

Η βιομηχανία των ρολογιών πολυτελείας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας στην Ελβετία και απασχολεί περίπου 60.000 άτομα.

Κορυφαίες ωρολογοποιίες από τη Rolex έως την Patek Philippe και τη Vacheron Constantin στρέφονται πλέον στην προώθηση νέων μοντέλων, που θα παρουσιάσουν στην ετήσια έκθεση Watches and Wonders στη Γενεύη τον Απρίλιο, για να τραβήξουν το ενδιαφέρον της ευκατάσταστης πελατείας τους.

Οι καταναλωτές στράφηκαν σε πιο προσιτά ρολόγια

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών κατέγραψαν οριακή αύξηση τον Ιανουάριο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και η ζήτηση για ρολόγια πολυτελείας μειώθηκε σημαντικά. Αντίθετα, αυξήθηκε η ζήτηση για πιο οικονομικά μοντέλα.

Εταιρείες όπως η Blancpain και η Omega κατέγραψαν χαμηλές πωλήσεις όπως και τα ρολόγια που κοστίζουν πάνω από 3.000 φράγκα που οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 4,5% τον Ιανουάριο.

Αυτό συνέβαλε και στο γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 4,3%, οι τιμές τους για να αντισταθμίσουν το κόστος κατασκευής τους.

Αντίθετα, οι πιο προσιτές κατηγορίες ρολογιών, που οι τιμές τους στην χονδρική ήταν κάτω από τα 200 φράγκα αυξήθηκαν κατά 5,5% με την γνωστή Swatch Group AG να καταγράφει μεγάλα κέρδη.

Επίσης, αυτό που παρατηρείται είναι ότι ενώ οι μηνιαίες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1% στα 1,9 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023 και οι ετήσιες εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο κατά 2,9% στα 1,2 εκατομμύρια, οι πωλήσεις μειώθηκαν.

Αν και η Αμερικανική αγορά, που παραμένει η μεγαλύτερη για τις εξαγωγές των ακριβών ελβετικών ρολογιών διατήρησε το ενδιαφέρον της με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 2,2%, οι κινέζοι αγοραστές μπήκαν πολύ ισχυρά στην αγορά με τις εξαγωγές προς την ηπειρωτική Κίνα να αυξάνονται κατά 5%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 4,7%.

Αν και οι ελβετοί ορολογοποιοί είδαν τις εξαγωγές τους το 2023 να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ των 26,7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οι πωλήσεις τους μειώθηκαν σε μόλις 3,6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στην ελβετική πολυτέλεια.

Δημοφιλή