Η ποδηλασία θα βοηθήσει στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την ενίσχυση της ποδηλασίας μέσω της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και θέσεων στάθμευσης. καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ.
A retro style bicycle strapped with a safety lock to a grid in Paris (Menilmontant), France. In background, a green hedge. The sidewalk is partially covered with dead leaves. Sunlight. Natural colors.No registered trademark or logo visible on the bike. Photograph retouched.
A retro style bicycle strapped with a safety lock to a grid in Paris (Menilmontant), France. In background, a green hedge. The sidewalk is partially covered with dead leaves. Sunlight. Natural colors.No registered trademark or logo visible on the bike. Photograph retouched.
Colors Hunter - Chasseur de Couleurs via Getty Images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμά του σχετικά με την ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία, τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της ποδηλασίας ως ολοκληρωμένου τρόπου μεταφοράς. Υπογραμμίζει τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει η ποδηλασία στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ: βελτίωση της υγείας, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ηχορύπανση, βελτίωση της ποιότητας του αέρα και οικονομική ανάπτυξη. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ποδηλασία με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύονται με ποδήλατο στην Ευρώπη έως το 2030.

Η έλλειψη ασφαλούς στάθμευσης και ειδικών ποδηλατοδρόμων, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της κλοπής, είναι μερικά από τα εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ποδηλασίας στις πόλεις, υπογραμμίζει το ΕΚ.

Για τη βελτίωση της κατάστασης προτείνει να γίνουν τα εξής:

  • Αναγνώριση της ποδηλασίας ως ισότιμο μέσο μεταφοράς (π.χ. κατασκευή ορισμένων αποκλειστικής χρήσης ποδηλατοδρόμων)
  • Ενσωμάτωση του ποδηλάτου στα πλαίσια αστικής κινητικότητας των κρατών μελών (περισσότερες θέσεις για ποδήλατα σε τρένα ή πιο ασφαλείς χώροι στάθμευσης σε σταθμούς)
  • Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πολιτικών Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών ΔΕΔ-Μ και ποδηλασίας
  • Βελτιωμένη οδική ασφάλεια για τους ποδηλάτες
  • Επενδύσεις για αναβαθμισμένες και ξεχωριστές υποδομές ποδηλασίας
  • Υποστήριξη της παραγωγής ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ («made in Europe»)
  • Μειωμένο ΦΠΑ για προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων
  • Εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων


Το ψήφισμα «Ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία» συνδιαμόρφωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, ως συντονίστρια της πολιτικής ομάδας The Left στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN. Η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι: «Ζητούμε ευρωπαϊκή στρατηγική για την ποδηλασία με στόχο να διπλασιαστεί η χρήση του ποδηλάτου μέχρι το 2030».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα