ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/01/2022 14:15 EET | Updated 10/01/2022 16:41 EET

Η πραγματικότητα στους χειμερινούς προορισμούς, αντιμέτωπη με τις υψηλές πληρότητες στις γιορτές

Η ανακοίνωσή των ξενοδόχων Πελοποννήσου, Ημαθίας, Δράμας και Ευρυτανίας, βάζει φρένο στους πανηγυρισμούς.

Eurokinissi

Οσοι ασχολούνται χρόνια με τον τουρισμό και όχι πρόσκαιρα, από όποια θέση κι αν είναι, κυβερνητική ή μη, γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα των λεγόμενων χειμερινών προορισμών στη χώρα μας.

Ο ελληνικός τουρισμός κινείται σε δύο ταχύτητες, η μια είναι η θερινή και η άλλη η χειμερινή, όπου στην πρώτη πηγαίνουμε φουλ γκάζι και στη δεύτερη πατώντας φρένο.

Το τουριστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η χώρα μας, αναδεικνύει –και λογικό είναι- τους καλοκαιρινούς προορισμούς, από όπου έρχεται η μερίδα του λέοντος των τουριστικών εσόδων, όμως, από την άλλη, οι χειμερινοί προορισμοί βρίσκονται στην αφάνεια του εισερχόμενου τουρισμού και ελπίζουν μόνο στον εσωτερικό, προκειμένου να «βγάλουν» τη σεζόν.

Τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, πράγματι στους περισσότερους χειμερινούς προορισμούς, η πληρότητα άγγιξε το 100%, όμως, όπως επισημαίνουν σήμερα με ανακοινώσεις τους αρκετές ενώσεις ξενοδόχων, ένα δεκαήμερο δεν είναι αρκετό για να σώσει την κατάσταση και να καλύψει το τετράμηνο της χειμερινής περιόδου, δηλαδή 120 ημέρες.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «αυτό το δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας, στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα...».

Ιδιαίτερα σκληρή, λοιπόν, η πραγματικότητα, για να «πανηγυρίζει» το Υπουργείο Τουρισμού ότι υπήρχαν πολύ υψηλές πληρότητες (που πράγματι έτσι είναι, αλλά για λίγες ημέρες) και μάλιστα αυτό να χρειαστεί να επιβεβαιωθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 3 Ιανουαρίου, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τους περιφερειάρχες Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Βέβαια, έχει προαναγγελθεί ξεχωριστή καμπάνια στήριξης των χειμερινών προορισμών από τον ΕΟΤ, όμως αυτή άργησε να ξεκινήσει (μόλις πριν τις γιορτές) κι ας ελπίσουμε να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενώσεων ξενοδόχων, στην Πελοπόννησο, οι πληρότητες κατά το 15νθήμερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 100%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μέση πληρότητα 55%.

Στα Καλάβρυτα, οι πληρότητες μετά τις 8 Ιανουαρίου 2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25%, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Στην Ημαθία, με δύο χιονοδρομικά κέντρα, το 15νθήμερο του 2019 υπήρχε πληρότητα 92% και φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με δύο μονάδες να μην καταφέρουν να ανοίξουν.

Στη Δ. Μακεδονία και στη Δράμα, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 85% το 2019 και 35% φέτος, στην Ευρυτανία 95% το 2019 και 50% φέτος και στην Κορινθία τα ποσοστά ήταν 95% και 55%, αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωσή τους οι ενώσεις ξενοδόχων υπογραμμίζουν ότι «τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας, όμως, και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται - σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον... γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών;»

Σύμφωνα με τις ενώσεις ξενοδόχων, «τα ξενοδοχεία δεν είναι - και μη μας συγκρίνετε - καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα, και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους.»

Καταλήγοντάς, οι ενώσεις ξενοδόχων χειμερινών προορισμών, απαιτούν:

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας.

  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022.

  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.

  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.