ΔΙΕΘΝΕΣ
07/12/2018 14:05 EET

Η πραγματικότητα για το έγγραφο της NASA περί πιθανής επίσκεψης εξωγήινων στη Γη

Aaron Foster via Getty Images

Αίσθηση προκάλεσε προ ολίγων ημερών δημοσίευμα από το Fox News περί επιστημονικού άρθρου από επιστήμονα της NASA, με τίτλο «Επιστήμονας της NASA λέει ότι την Γη ενδεχομένως να έχουν επισκεφθεί εξωγήινοι». Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς κατά κανόνα τα δημοσιεύματα περί εξωγήινης ζωής, UFO κ.ο.κ διαβάζονται πολύ.

Η «πέτρα του σκανδάλου» επί της προκειμένης ήταν ένα έγγραφο στην ιστοσελίδα της NASA από τον Σιλβάνο Κολομπάνο, ερευνητή στο Ames Research Center της NASA στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια. Σε αυτό υπογραμμίζεται πως οι επιστήμονες θα έπρεπε να λαμβάνουν σοβαρά την πιθανότητα εξωγήινοι να έχουν επισκεφθεί τη Γη. Ωστόσο, ο Κολομπάνο είπε στο Live Science πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από το Fox News και άλλα μέσα σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσίαζε σωστά αυτό που εννοούσε όταν έγραψε το συγκεκριμένο κείμενο.

«Δεν παρουσιάζεται με ακρίβεια» είπε σχετικά. «Η οπτική μου ήταν απλά πως οι αναφορές περί ιπτάμενων φαινομένων θα έπρεπε να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης, ακόμα και αν το ενδεχόμενο εντοπισμού εξωγήινης τεχνολογίας είναι πολύ μικρό».

Ο Κολομπάνο όντως πιστεύει πως ενδεχομένως εξωγήινοι να έχουν επισκεφτεί τον πλανήτη μας- από την άποψη πως θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι πιθανό και όχι απόλυτα απίθανο, οπότε αξίζει να αναζητήσει κανείς στοιχεία εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα του Live Science, δεν είναι το ίδιο με το να περιμένει κανείς να βρει οπωσδήποτε τέτοια στοιχεία, ή ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εξωγήινοι να δραστηριοποιούνται στον πλανήτη μας.

Ο Κολομπάνο είπε ότι το Fox News δεν ήρθε σε επαφή μαζί του πριν δημοσιεύσει το θέμα. Επίσης, το αμερικανικό δίκτυο παρουσίασε το έγγραφο ως «νέο επιστημονικό άρθρο»- με τον ίδιο να διευκρινίζει ότι επρόκειτο για έγγραφο στο πλαίσιο μιας παρουσίασης που έκανε την προηγούμενη άνοιξη σε συνάντηση του Ινστιτούτου SETI, αντικείμενο του οποίου είναι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής μέσω αναζήτησης ραδιοσημάτων.

«Η συνάντηση ήταν για τη λήψη feedback από επιστήμονες ως προς τις μελλοντικές κατευθύνσεις του ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου» είπε σχετικά ο ερευνητής, υπογραμμίζοντας πως συνόδευε μια ομιλία που έδωσε, στην οποία έλεγε ότι η υπόθεση πως εξωγήινοι ίσως να έχουν επισκεφθεί τη Γη να μην είναι τόσο εξωφρενική όσο πιστεύουν πολλοί επιστήμονες- και ότι το SETI θα έπρεπε ίσως να αφιερώσει κάποιους πόρους προς τη συστηματική διερεύνηση αναφορών UFO και άλλων δεδομένων, για την εύρεση πιθανών αποδεικτικών στοιχείων πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο.