Η Ρωσία «αποσυνδέεται» από το ίντερνετ

Ο Πούτιν σχεδιάζει να «κλείσει το ρούτερ».
Yegor Aleyev via Getty Images

Ρωσία και οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είναι έτοιμοι να αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο ως μέρος ενός σχεδίου για έναν μελλοντικό κυβερνο-πόλεμο.

Η καθολική αποσύνδεση από το διαδίκτυο θα είναι μέρος ενός προγραμματισμένου πειράματος με σκοπό την ίδρυση ενός τοπικού ίντερνετ. Ευελπιστούν να γίνει μέχρι την 1η Απριλίου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RosBiznesKonsalting (RBK).

Ο λόγος της καθολικής αποσύνδεσης είναι για να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να δοθεί ανατροφοδότηση για τροποποιήσεις σε έναν προτεινόμενο νόμο που εισήχθη στο ρωσικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018.

Στοχεύουν τη δημιουργία δικού τους DNS (σύστημα διεύθυνσης του δικτύου), ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εάν κόβονται οι συνδέσεις με αυτούς τους διακομιστές που βρίσκονται σε διεθνές επίπεδο.

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έχουν απειλήσει στο παρελθόν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατηγορώντας την για υποκίνηση πληροφοριών. Ακόμη, και στην περίπτωση που τους το «έκοβαν», με το δικό τους DNS, θα ήταν συνδεδεμένοι σε τοπικό επίπεδο.

Το προσχέδιο του νόμου επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες διανομής internet να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση ξένης επίθεσης για να αποσυνδέσουν τη χώρα από το υπόλοιπο διαδίκτυο.

Η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται για αυτό το σχέδιο εδώ και χρόνια. Το 2017 Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δρομολογήσουν το 95% της συνολικής κίνησης του διαδικτύου σε τοπικά επίπεδα μέχρι το 2020.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή