Συνεχίζεται η κόντρα Τουρκίας- Κίνας για τα στρατόπεδα εγκλεισμού μουσουλμάνων

Κινεζική απάντηση στους ισχυρισμούς περί θανάτου Ουϊγούρου ποιητή.

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο, όπως ανέφεραν, αποδεικνύει πως ο Ουϊγούρος ποιητής και μουσικός Αμπντουρεχίμ Χεγίτ είναι ζωντανός, αφού η Τουρκία έκανε λόγο για αναφορές θανάτου του υπό κράτηση, στο πλαίσιο καταδίκης σε υψηλούς τόνους των «παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ.

Στο 26 δευτερολέπτων βίντεο που δημοσιεύτηκε online στην τουρκόφωνη υπηρεσία του China Radio International αργά την Κυριακή, ένας άνδρας με γκρι μπλούζα συστήνεται ως Χεγίτ πριν δηλώσει πως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση.

«Σήμερα έχουμε 10 Φεβρουαρίου 2019. Διερευνώμαι για φερόμενη παραβίαση των εθνικών νόμων. Είμαι σε καλή υγεία και ουδέποτε υπέστην κακομεταχείριση» δηλώνει στο βίντεο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Το Σάββατο, σε μια σπάνια κίνηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Κίνα να κλείσει τα στρατόπεδα εγκλεισμού μουσουλμάνων, όπου φέρονται να κρατούνται ένα εκατομμύριο Ουϊγούροι, υποστηρίζοντας πως αποτελούν «μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα».

Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με πρόσφατες αναφορές πως ο Χεγίτ πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση στα χέρια των κινεζικών αρχών, έχοντας «καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για ένα από τα τραγούδια του».

«Η τραγωδία αυτή έχει περαιτέρω ενισχύσει την αντίδραση της τουρκικής κοινής γνώμης ως προς τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ» είπε την Κυριακή ο Χάμι Αξόι, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως το βίντεο δείχνει ότι ο Χεγίτ δεν ήταν απλά ζωντανός, αλλά και σε καλή υγεία- και ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ήταν «λανθασμένοι και ανεύθυνοι».

Είπε ότι ο Χεγίτ κρατείται στο πλαίσιο έρευνας για «εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» αλλά παρέπεμψε για περαιτέρω ερωτήσεις στις αρχές της Σιντζιάνγκ.

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters πως, αν και είναι προφανώς θετική εξέλιξη εάν το βίντεο είναι «αληθινό» και ο Χεγίτ είναι ζωντανός, το κύριο ζήτημα που απασχολεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είναι οι «βαριές παραβιάσεις» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.