Η στρατηγική του ρωσικού στρατού στο νότιο μέτωπο

Τα σχέδια για Χερσώνα, Μαριούπολη, Οδησσό.
|
BBC

Την όγδοη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, οι αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου συμφώνησαν να συναντηθούν για να διεξάγουν έναν δεύτερο γύρω συνομιλιών. Εντομεταξύ, από τα ξημερώματα η Χερσώνα είναι επισήμως υπό ρωσικό έλεγχο ενώ εξαιρετικές δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στην Μαριούπολη. Στο Χάρκοβο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ενώ έχουν καταληφθεί και μικρότερες πόλεις τριγύρω. Το κονβόι που βρισκόταν μερικά έξω από το Κίεβο παραμένει ακινητοποιημένο, αλλά ο ρωσικό στρατός έχει σχέδια για την εξάπλωσή του στο νότιο μέτωπο.

  • Η Χερσώνα, μια πόλη σπουδίας στρατηγικής σημασίας, τελεί υπό ρωσικό έλεγχο απο τα ξημερώματα. Έχει πληθυσμό 280.000 κατοίκους, είναι βιομηχανική πόλη και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ουκρανία. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και η κατάληψή της επιτρέπει στους Ρώσους να αποκαταστήσουν την παροχή γλυκού νερού στην προσαρτηθείσα από την Μόσχα, Κριμαία. Από εκεί ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε κατά κύριο λόγο την επίθεση στο νότιο μέτωπο.

  • Η Μαριούπολη είναι υπό στενή πολιορκία. Φιλοξενεί έναν ακόμη μεγάλο λιμάνι, έχει πληθυσμό 430.000 κατοίκων. Εάν καταληφθεί ο ρωσικός στρατός θα έχει δημιουργήσει μια επιχειρησιακή γέφυρα με τα στρατεύματα στην Αν.Ουκρανία και τις αποσχιθείσες περιοχέ του Ντονμπάς.

  • Η Οδησσός δεν έχει μπει ακόμη ουσιαστικά στο στόχαστρο του ρώσικου στρατού αφού προείχαν η Χερσώνα και η Μαριούπολη. Η Οδησσός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1.000.000 κατοίκους και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και σημαντικός τερματικός σταθμός πετρελαίου. Εκτιμάται όμως πως εφόσον ο ρωσικός στρατός εδραιωθεί στην Χερσώνα μπορεί κινηθεί δυτικά προς την Οδησσό και εάν την καταλάβει θα έχει αποκλείσει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.