Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα πως «προκαλεί», υιοθετώντας «επιθετική στάση»

Κατηγορίες προς την Ελλάδα με αφορμή τις έρευνες του «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης.
Murad Sezer via Reuters

Για «επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας» κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ως προς το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Οκτάι είπε πως το δόγμα θα υποστηριχτεί μέχρι τέλους, υποστηρίζοντας πως «περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

Όπως ανέφερε η Daily Sabah, ο Οκτάι αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, λέγοντας πως η Άγκυρα θα ήθελε να δει το ψευδοκράτος («τδβκ») «αυτάρκες και με αυτοπεποίθηση» και υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να «σταματήσει να βλέπει τον εαυτό της ως μόνιμο ιδιοκτήτη του νησιού».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστήριζαν, σχετικά με τις έρευνες του «Nautical Geo» και τη σχετική Navtex, πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη και προστατέψει και υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα ενάντια σε «τέτοιες παράνομες, επιθετικές και προκλητικές απόπειρες, στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων και αρχών που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο». Επίσης, αποδοκίμασαν αυτές που χαρακτήρισαν ως «αβάσιμες» αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ περί παρεμπόδισης από τουρκικά σκάφη των ερευνών με σκοπό τη χαρτογράφηση μιας πιθανής διαδρομής για τον EastMed.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Daily Sabah, Hurriyet Daily News

Δημοφιλή