Η βασιλική θαλαμηγός «Μπριτάνια» στο The Crown: Η Ελισάβετ, οι υψηλοί καλεσμένοι, τα ταξίδια

Φιλοξένησε μεταξύ άλλων, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, Αμερικανούς προέδρους -Τζέραλντ Φορντ, Ρόναλντ Ρίγκαν, Μπιλ Κλίντον- και τον Νέλσον Μαντέλα.
(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)
(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)
Tim Graham via Getty Images

Η πέμπτη και προτελευταία σεζόν του «The Crown» ανοίγει στο πρώτο επεισόδιο (που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το Σύνδρομο της Βασίλισσας Βικτωρίας») με ένα ταξίδι στον χρόνο: Είναι 16 Απριλίου 1953 και η νεαρή Ελισάβετ Β΄- στη φλας μπακ σκηνή η Κλερ Φόι, που ενσάρκωσε τη βασίλισσα στους δύο πρώτους κύκλους- απευθύνεται στο συγκεντρωμένο πλήθος κατά την τελετή καθέλκυσης της βασιλικής θαλαμηγού «Μπριτάνια» στη Σκωτία.

«Ελπίζω ότι αυτό το ολοκαίνουργιο σκάφος, όπως η νέα βασίλισσα σας, θα αποδειχθεί αξιόπιστο και σταθερό, ικανό να αντέξει όλες τις καταιγίδες. Είμαι πολύ υπερήφανη που δίνω σε αυτό το πλοίο το όνομα Britannia».

Η Ελισάβετ έχει ανέλθει στον θρόνο περίπου ένα χρόνο πριν και η σχέση της με τη βασιλική θαλαμηγό θα αποκτήσει από τον Ιανουάριο του 1954 οπότε και θα τεθεί στη διάθεση της, και για τα επόμενα 44 χρόνια, έναν υψηλό συμβολισμό: Είναι τόσο παλιά και τόσο προσωπική, όσο και η σχέση της με το ίδιο το Στέμμα.

Η εισαγωγή του νέου κύκλου, δεν είναι βεβαίως τυχαία. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, η αφήγηση κάνει ένα άλμα στα 90s και ο φακός στρέφεται στη βασίλισσα, σε μία από τις πιο δύσκολες δεκαετίες για τη βρετανική βασιλική οικογένεια- όπου πλέον τη σκυτάλη έχει πάρει η Ιμέλντα Στάντον στην πρώτη της εμφάνιση της στον ρόλο.

Η θαλαμηγός επανέρχεται στην ιστορία, καθώς το σκάφος έχει πλέον «γεράσει» και η βασίλισσα αναφέρει στον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ -τον υποδύεται ο Τζόνι Λι Μίλερ- την ανάγκη επισκευής, ενώ εκείνος από την πλευρά του σπεύδει να της υπενθυμίσει τι σημαίνει μία τόσο υψηλή δαπάνη που η βασίλισσα ζητά να καλύψει το δημόσιο -και όχι η βασιλική οικογένεια. Ο δισταγμός του Μέιτζορ για ένα θέμα που ως φαίνεται είναι ψηλά στην ατζέντα της Ελισάβετ, την αναστατώνει. Είναι η περίοδος που η δημοφιλία της αρχίζει να φθίνει.

Η Ελισάβετ Β΄, μετά το ταξίδι της στη Δυτική Γερμανία. 30 Μαΐου 1965, Πόρτσμουθ.
Η Ελισάβετ Β΄, μετά το ταξίδι της στη Δυτική Γερμανία. 30 Μαΐου 1965, Πόρτσμουθ.
via Associated Press

Μπορεί ο πέμπτος κύκλος της πολυβραβευμένης σειράς -που έκανε πρεμιέρα δύο μήνες μετά τον θάνατο της βασίλισσας- να έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η σχέση, τα σκάνδαλα και το πολύκροτο διαζύγιο του πρίγκιπα τότε Κάρολου με την Νταϊάνα -χωρίς να αναφερθούν οι αντιδράσεις που αφορούν τη μυθοπλαστική απόδοση αληθινών γεγονότων- ωστόσο, το θρυλικό σκάφος έχει το δικό του μερίδιο στην ιστορία. Κυρίως, αλλά όχι μόνο στην ιστορία της Ελισάβετ: Σε ένα από τα επεισόδια της πέμπτης σεζόν, Κάρολος και Νταϊάνα ταξιδεύουν με το Μπριτάνια μαζί με τους γιους τους για διακοπές στην Ιταλία το καλοκαίρι του 1991.

Πάντως, μέχρι και τον παροπλισμό του το 1997, το σκάφος ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βασίλισσα και τον δούκα του Εδιμβούργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελετή (από όπου και το βίντεο που ακολουθεί), όπου έδωσαν το «παρών» 14 ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η βασίλισσα δάκρυσε δημοσίως, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για τη στόφα της Ελισάβετ.

Το βασιλικό γιοτ Victoria & Albert III, που ναυπηγήθηκε για τη βασίλισσα Βικτωρία, ήταν στην υπηρεσία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επί 38 χρόνια. Αν και έλαβε το όνομά του από τη βασίλισσα, η Βικτωρία δεν πάτησε ποτέ το πόδι της στο σκάφος. Όταν το 1954 παροπλίστηκε, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ δήλωσε ότι το σκάφος που θα αντικαθιστούσε το Victoria & Albert III, έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από ένα «είδος πολυτελείας», εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ακόμη και ως νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του πολέμου -αν και η ευκαιρία για μία τέτοια χρήση δεν ήρθε ποτέ. Τελικά, στις 4 Φεβρουαρίου 1952, το ναυπηγείο John Brown & Co στο Clydebank έλαβε την παραγγελία για ένα νέο σκάφος που θα γινόταν το Britannia. Όμως, μόλις δύο ημέρες μετά τη εντολή, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ′ πέθανε, γεγονός που δρομολόγησε την άμεση άνοδο της Ελισάβετ Β΄ στον θρόνο.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της η ευθύνη για την επίβλεψη και ολοκλήρωση του σκάφους πέρασε στη νεαρή Ελισάβετ και στον δούκα του Εδιμβούργου.Από όλες τις κατοικίες της, η Ελισάβετ ένιωθε ότι αυτό που πλησιάζει περισσότερο στην έννοια της οικίας, του σπιτιού, της ασφάλειας και της ηρεμίας, ήταν το Μπριτάνια.

 (Photo by In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)
(Photo by In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)
Richard Baker via Getty Images
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στη βασιλική θαλαμηγό, Τζέντα, 1986. (Photo by Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στη βασιλική θαλαμηγό, Τζέντα, 1986. (Photo by Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)
Princess Diana Archive via Getty Images

Το σκάφος δεν ήταν ένα απλώς ένα μέσο μεταφοράς για τη βασιλική οικογένεια. Ήταν μέρος της ζωής τους μέχρι το τέλος της 44χρονης θητείας του. Η Ελισάβετ πραγματοποίησε πολλές ιστορικές επισκέψεις της ταξιδεύοντας με αυτό. Το 1959, πήγε στο Σικάγο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, φιλοξένησε στο πλοίο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Με το Μπριτάνια έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το 1986, η βασιλική θαλαμηγός εστάλη σε αποστολή διάσωσης προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

Το Μπριτάνια, μεταξύ των υψηλών καλεσμένων του οποίου ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, και άλλοι Αμερικανοί προέδροι -Τζέραλντ Φορντ, Ρόναλντ Ρίγκαν, Μπιλ Κλίντον- αλλά και ο Νέλσον Μαντέλα, έχει μετατραπεί σε μουσείο και βρίσκεται στο λιμάνι του Εδιμβούργου, όπου είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Με πληροφορίες από Collider