Η Volvo ξεκινά ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Εντάσσεται στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος κυκλοφορίας ηλεκτρικών ταξί στο Γκέτεμποργκ.
Volvo Cars tests new wireless charging technology
Volvo Cars tests new wireless charging technology
Volvo

Το 2021 λανσαρίστηκε στη Σουηδία η πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone, η οποία στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων, έως το 2030.

Η Volvo, συμμετείχε ως εταίρος σε αυτή τη δράση, και θα χρησιμοποιήσει μία πραγματική πόλη ως πεδίο δοκιμών, προκειμένου να επιταχύνει την εξέλιξη τεχνολογιών και υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των κοινόχρηστων μεταφορών, της αυτόνομης οδήγησης, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας.

Σε μία περίοδο τριών ετών, ένας μικρός στόλος αμιγώς ηλεκτρικών Volvo XC40 Recharge θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών ταξί από την Cabonline, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ταξί στη Σκανδιναβία. Τα αυτοκίνητα θα φορτίζονται ασύρματα σε σταθμούς φόρτισης στο Γκέτεμποργκ.

Η φόρτιση ξεκίνα αυτόματα, όταν ένα όχημα με συμβατή τεχνολογία σταθμεύει πάνω από τη βάση φόρτισης, που είναι ενσωματωμένη στο οδόστρωμα και οι οδηγοί, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το αυτοκίνητό τους, θα φορτίζουν με ευκολία.

Volvo Cars tests new wireless charging technology
Volvo Cars tests new wireless charging technology
Volvo

Μάλιστα, για να ευθυγραμμίζεται το όχημα με τη βάση φόρτισης, η Volvo θα εκμεταλλευτεί το σύστημα στάθμευσης με κάμερες 360 μοιρών που διαθέτει.
Υπολογίζεται ότι η ισχύς της ασύρματης φόρτισης θα είναι μεγαλύτερη από 40 kW, δηλαδή ο χρόνος φόρτισης θα είναι περίπου τέσσερις φορές πιο σύντομος σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται ένας ενσύρματος φορτιστής εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 11 kW, και σχεδόν ίσης διάρκειας με το χρονικό διάστημα που απαιτείται εάν η φόρτιση γίνει με ενσύρματο ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 50 kW.

Συνολικά, τα Volvo XC40 Recharge θα χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως και θα διανύουν 100.000 χιλιόμετρα ανά έτος κι αυτή η χρήση θα είναι χαρακτηριστική για ένα σενάριο εμπορικής εκμετάλλευσής τους.