Η Βόρεια Κορέα λέει πως εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο ως μήνυμα σε ΗΠΑ-Ν.Κορέα

Καθώς συνεχίζονται τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια των δυο χωρών. Παρουσία του Κιμ Γιονκ Ουν και της κόρης του η εκτόξευση, αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ
|
KIM HONG-JI via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την Πέμπτη τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-17 (ICBM) κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στέλνοντας όπως λέει, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια «σκληρή απάντηση» σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα για τις δικές τους συνεχιζόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τα κυβερνητικά μέσα της χώρας έδειχναν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να παρακολουθεί την εκτόξευση με την κόρη του ενώ προβλήθηκαν και φωτογραφίες από το διάστημα που προφανώς τραβήχτηκαν από κάμερα τοποθετημένη στον πύραυλο.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε το ICBM στη θάλασσα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας την Πέμπτη, ώρες πριν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας πετάξει στο Τόκιο για μια σύνοδο κορυφής με θέμα τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του πυρηνικά οπλισμένου Βορρά.

«Η άσκηση εκτόξευσης του στρατηγικού όπλου χρησιμεύει ως αφορμή για να δοθεί μια ισχυρότερη προειδοποίηση στους εχθρούς που σκόπιμα κλιμακώνουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο ενώ καταφεύγουν επίμονα σε ανεύθυνες και απερίσκεπτες στρατιωτικές απειλές», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ άρχισαν την Δευτέρα 13 Μαρτίου τις κοινές ασκήσεις διάρκειας 11 ημερών, που φέρουν την ονομασία «Ασπίδα της Ελευθερίας 23» ενώ πραγματοποιούνται σε τόσο μεγάλη κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από το 2017 και με στόχο πάντα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τον Βορρά.

Ο Κιμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα ότι αυξάνουν τις εντάσεις με τις στρατιωτικές ασκήσεις. «Τόνισε την ανάγκη να τρομάξουμε τους εχθρούς, να αποτρέψουμε πραγματικά τον πόλεμο και να εγγυηθούμε αξιόπιστα την ειρηνική ζωή του λαού μας και τον αγώνα του για σοσιαλιστική οικοδόμηση ενισχύοντας αμετάκλητα την αποτρεπτική δύναμη του πυρηνικού πολέμου», ανέφερε το KCNA.

Η Κίνα, η οποία έχει αμυντικό σύμφωνο με τη Βόρεια Κορέα, κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις τρέχουσες εντάσεις, λέγοντας ότι προκαλούνται από τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αυξήσει την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα