ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2018 14:21 EEST

Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί: Δεν είμαστε ούτε Λιβύη ούτε Ιράκ

Kim Hong-Ji / Reuters

Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να μιλούν για μια αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας «τύπου Λιβύης» θα είναι σαφής η τύχη που θα έχει η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε την Τετάρτη η Πιονγκγιάνγκ δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας βάλουν στη γωνία αναγκάζοντάς μας να εγκαταλείψουμε μονομερώς το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, εμείς δεν θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για έναν τέτοιο διάλογο και δεν μπορούμε παρά να επανεξετάσουμε το αν θα προσέλθουμε στην σύνοδο κορυφής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Κιμ Κιέ Γκουάν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Εμείς έχουμε ήδη εκφράσει την πρόθεσή μας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και έχουμε καταστήσει σαφές σε διάφορες ευκαιρίες ότι προϋπόθεση για την αποπυρηνικοποίηση είναι να σταματήσει η εχθρική πολιτική κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και οι πυρηνικές απειλές και ο εκβιασμός των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Κιμ Κιέ Γκουάν επέκρινε στη συνέχεια ευθέως τα σχόλια που έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος πρότεινε πρόσφατα ένα μοντέλο τύπου Λιβύης, βάσει του οποίου η Βόρεια Κορέα θα παραδώσει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. «Δεν κρύβουμε τα αισθήματα αποστροφής που τρέφουμε γι’αυτόν», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ αναφερόμενος στον Μπόλτον.

«Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι η χώρα μας δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Ιράκ, οι οποίες είχαν μια τραγική μοίρα», σημείωσε ο Κιμ Κιέ Γκουάν. «Είναι απολύτως γελοίο να τολμάει κανείς να συγκρίνει τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, μια πυρηνική δύναμη, με τη Λιβύη, η οποία βρισκόταν μόλις στο αρχικό στάδιο της πυρηνικής εξέλιξης», υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)