ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2018 08:36 EET | Updated 18/12/2018 08:51 EET

Θάνατος κοριτσιού στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ: Η ζωή της χάθηκε στη μετάφραση

Η οικογένεια του 7χρονου κοριτσιού ζητά δικαιοσύνη

Αμέσως μετά τον θάνατο του 7χρονου κοριτσιού στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που προκάλεσε παγκόσμια οργή, ο πατέρας της αναγκάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο επιβεβαίωνε ότι το κορίτσι ήταν καλά στη υγεία του. Αλλά δεν είναι σαφές, αν κατάλαβε καλά τι υπέγραψε. H επιστολή ήταν γραμμένη στα αγγλικά. 

Ο θάνατος της Jakelin Caal υπογραμμίζει τις επικοινωνιακές δυσκολίας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, καθώς οι πράκτορες έρχονται σε επαφή με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μεταναστών που δεν μιλούν ούτε αγγλικά ούτε ισπανικά.

Η μητρική γλώσσα του πατέρα του άτυχου κοριτσιού  είναι η γλώσσα των Μάγια γνωστή ως Q’eqchi. Η δεύτερη γλώσσα του είναι ισπανική. Δεν είναι σαφές εάν χάθηκε κάτι στη μετάφραση ή αν έκανε τη διαφορά για τη μη διάσωση της Jakelin η καθυστερημένη μεταφορά της σε κέντρο υγείας σε κάποιο απομακρυσμένο τμήμα των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Ωστόσο, η υπόθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διανομή των εντύπων μόνο στα αγγλικά.

Όλοι οι πράκτορες καλούνται να μιλούν ισπανικά και για αυτό λαμβάνουν επίσημη ισπανική εκπαίδευση. Η ανάγνωση των εντύπων στα ισπανικά είναι συχνά αρκετή για να θέσει βασικά ερωτήματα για τους μετανάστες. Αλλά άλλοι ισπανόφωνοι μετανάστες έχουν αναφέρει ότι υπέγραψαν έγγραφα που δεν κατάλαβαν.

Πολλοί μάλιστα που τυγχάνουν να είναι και γονείς έχουν αποκαλύψει ότι υπέγραψαν έγγραφα που συμφωνούσαν να απελαθούν με την προϋπόθεση ότι θα έβλεπαν τα παιδιά τους μόνο αν απελαθούν ξεχωριστά από αυτούς. Έτσι, ορισμένοι είδαν τα παιδιά τους μετά από πολλούς μήνες.

Οι αξιωματούχοι στα σύνορα την Παρασκευή είπαν ότι οι πράκτορες έκαναν ό, τι μπορούσαν για να σώσουν το κορίτσι, παρόλο που δεν είχε φαγητό ή νερό για μέρες. Μια πρώτη εξέταση δεν έδειξε κανένα πρόβλημα υγείας με τον πατέρα να υπογράφει το σχετικό έγγραφο.

Η οικογένεια της Jakelin ζητά μια ”αντικειμενική και εμπεριστατωμένη” έρευνα για να διαπιστώσει αν οι υπάλληλοι πληρούν τα πρότυπα για την κράτηση των παιδιών.

Οι αρχές διενεργούν αυτοψία για να καθορίσουν την αιτία θανάτου. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου μια εβδομάδα. 

 

Sponsored Post