Εάν ξυπνάμε με αποτυπώματα μαξιλαριού στο πρόσωπο, το δέρμα προσπαθεί να μας πει κάτι

Αυτές οι πρωινές «πτυχές» σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός μας.
.
Maria Korneeva via Getty Images
.

Αν έχουμε ποτέ ξυπνήσει με πολύ περισσότερες ρυτίδες από ό,τι όταν ξαπλώσαμε, πιθανότατα να είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο «αποτυπώματα μαξιλαριού». Ονομάζονται επίσης «ρυτίδες ύπνου» και «ζάρες ύπνου», μπορεί να είναι ένα τρομακτικό θέαμα, ειδικά πριν πιούμε το πρώτο φλιτζάνι του πρωινού καφέ.

Ζητήσαμε από ειδικούς να μας πουν τι προκαλεί αρχικά τα αποτυπώματα μαξιλαριού, εάν αποτελούν ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος και πώς να τα αποτρέψουμε. Γιατί ξαφνικά είμαστε τόσο «ζαρωμένοι»; «Οι γραμμές μαξιλαριού είναι προσωρινές ρυτίδες που εμφανίζονται λόγω της θέσης του προσώπου ή του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία οδηγεί σε ανομοιόμορφη πίεση και πτυχές στο δέρμα», εξηγεί η δερματολόγος δρ. Κριστίνα Κόλλινς.

«Είναι το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης πίεσης στο πρόσωπο», λέει η δερματολόγος δρ. Τερέσσα Σονγκ της Marmur Medical. Ορισμένες στάσεις ύπνου αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας των ρυτίδων αυτών λένε οι ειδικοί... «Όταν βλέπω πελάτες υπηρεσιών κοσμετολογίας μπορώ σχεδόν πάντα να πω σε ποια πλευρά του προσώπου τους αρέσει να κοιμούνται, επειδή η γήρανση είναι πιο προχωρημένη από αυτή την πλευρά». Γιατί συμβαίνει αυτό; «Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη πίεση στις ίδιες περιοχές του προσώπου μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση της περιοχής», εξηγεί η Σονγκ. Εκτός από τη θέση που έχουμε την ώρα που κοιμόμαστε, κι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι μέρος του ζητήματος.

«Η φυσική διαδικασία γήρανσης παίζει ρόλο», δηλώνει η δερματολόγος δρ. Σόνια Μπαντρέσια. «Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο και ελαστικότητα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στο σχηματισμό αυτών των πτυχών». Επίσης, το υλικό του κρεβατιού μας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης αποτυπωμάτων μαξιλαριού. Τα πιο τραχιά υφάσματα μπορούν να δημιουργήσουν πιο έντονες γραμμές, ενώ τα πιο λεία υλικά όπως το μετάξι ή το σατέν είναι λιγότερο πιθανό να τις προκαλέσουν. Θα μπορούσε να είναι σημάδι της υγείας του δέρματός μας. «Ενώ οι γραμμές των μαξιλαριών είναι προσωρινές, η πίεση σε ορισμένες περιοχές του δέρματος κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια απώλεια κολλαγόνου και ελαστικού ιστού και κακή κυκλοφορία σε αυτήν την περιοχή», λέει η Κόλλινς.

... Αν και τα ίδια τα σημάδια είναι αβλαβή, «ο τρόπος που το δέρμα μας αντιδρά σε αυτά μπορεί να είναι καλός δείκτης της συνολικής υγείας και ελαστικότητάς του», σημειώνει η Μπαντρέσια. «Αν παρατηρήσουμε ότι οι γραμμές αργούν περισσότερο να ξεθωριάσουν, (αυτό) θα μπορούσε να είναι σημάδι μειωμένης ελαστικότητας του δέρματος, που είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης», αναφέρει επίσης. «Το να δίνουμε προσοχή στο πόσο γρήγορα το δέρμα μας συνέρχεται από αυτές τις πτυχές μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για την κατάστασή του».

Μπορούμε να κοιμόμαστε ανάσκελα; Θα βοηθούσε. Ένα πράγμα που μπορούμε να δοκιμάσουμε αν και είναι δύσκολο, είναι να το προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε ανάσκελα. «Είναι η καλύτερη στάση όσον αφορά τη γήρανση, γιατί αν κοιμόμαστε ανάσκελα, αποφεύγουμε την άμεση επαφή του δέρματός μας και του μαξιλαριού», δηλώνει ο δερματολόγος δρ. Τζόσουα Ζάιχνερ, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής καλλυντικών και κλινικών έρευνα για τη δερματολογία στο The Mount Sinai Hospital. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, όσοι κοιμούνται στο πλάι και μπρούμυτα, θα πρέπει να εξετάσουν (τη χρήση) μαξιλαροθηκών από εξαιρετικά απαλά υφάσματα, αναφέρει.

«Οι μεταξωτές μαξιλαροθήκες είναι κατασκευασμένες από φυσικές ίνες, έχουν ελάχιστη τριβή και ”προσφέρουν” αναπνοή, επομένως είναι ένα ιδανικό υλικό για την καταπολέμηση των γραμμών ύπνου», είπε. Η αλλαγή προϊόντων στη ρουτίνα πλύσης των ασπρόρουχων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει, συμπληρώνει ο ίδιος. «Είναι καλύτερο να πλένουμε τις μαξιλαροθήκες μας με ένα απορρυπαντικό χωρίς άρωμα και χωρίς χρωστικές (ουσίες)», λέει. «Τα αρώματα και οι βαφές είναι γνωστές αιτίες αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα, ειδικά όταν πιέζεται πάνω τους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως όταν κοιμόμαστε.

Τα μαλακτικά υφασμάτων μπορούν να κάνουν πιο φιλικά στην αφή τα υφάσματα και να μειώνουν την τριβή, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι χωρίς άρωμα και βαφές». Ας βεβαιωθούμε ότι φροντίζουμε το δέρμα μας όλη την ημέρα και μπορεί να έχουμε λιγότερες «στάμπες» τη νύχτα. Κι αν μας προβληματίζουν, η δρ. Μπαντρέσια αναφέρει ότι είναι έξυπνο να βλέπει κανείς τη μεγαλύτερη εικόνα. «Η διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος μέσω της ενυδάτωσης, μιας ισορροπημένης διατροφής και της σωστής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος μπορεί επίσης να βοηθήσει», αναφέρει ενδεικτικά.

«Το καλά ενυδατωμένο και συντηρημένο δέρμα τείνει να ανακάμπτει πιο γρήγορα από αυτές τις προσωρινές πτυχές», λέει ακόμα.

Η ρουτίνα μας ως προς τη νυχτερινή φροντίδα μπορεί να χρειάζεται επίσης κάποιες προσαρμογές. «Η ενσωμάτωση μιας καλής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος, ειδικά αυτή που περιλαμβάνει προϊόντα που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μπορεί να είναι ευεργετική όχι μόνο για τη μείωση των αποτυπωμάτων των μαξιλαριών, αλλά και για τη συνολική υγεία του δέρματος», συμπληρώνει η δρ. Μπαντρέσια.

Ο δρ. Ζάιχνερ συμφωνεί συνιστώντας την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας πριν τον ύπνο. «Θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς δερματικού ”φραγμού”, όπως (επίσης θα βοηθήσει) και (η εφαρμογή) συστατικών που διεγείρουν το κολλαγόνο όπως η ρετινόλη ή τα πεπτίδια που διατηρούν τη βάση του δέρματος όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και ελαχιστοποιούν τις ρυτίδες», συμπληρώνει. «Εάν είμαστε αφυδατωμένοι, το δέρμα μας δεν θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση τόσο εύκολα», καταλήγει η Κόλλινς. «Η διατήρηση της επαρκούς ενυδάτωσης μειώνει την πιθανότητα να ... ξεμείνουμε με τα αποτυπώματα του μαξιλαριού».