ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 22:23 EEST | Updated 03/04/2019 23:42 EEST

Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400: Αποφασίστε αν θα παραμείνετε στο ΝΑΤΟ ή όχι

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της».

ASSOCIATED PRESS

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις παράτολμες αποφάσεις της, όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400», προειδοποίησε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Η απάντηση της Τουρκίας

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Μάικ Πενς, η τουρκική πλευρά έδωσε την απάντησή της μέσω του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ο οποίος ανήρτησε μια δική του προειδοποίηση στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;»

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει κατ′ επανάληψη ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων ενώ αυτήν την εβδομάδα σταμάτησαν την παράδοση εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε διευκρινίσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα δήλωσε πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες πυροδότησε και η απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου τις προάλλες να «παγώσει» τις προετοιμασίες για την παράδοση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία μέχρι η γειτονική χώρα να σταματήσει την παραλαβή των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει την παράδοση εξοπλισμού που σχετίζεται με το «μυστικό» μαχητικό αεροσκάφος F-35 στην Τουρκία, ανέφεραν πηγές καλά ενημερωμένες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σηματοδοτώντας το πρώτο συγκεκριμένο βήμα των ΗΠΑ, με στόχο να εμποδίσουν την παράδοση του συγκεκριμένου μαχητικού στην Τουρκία - σύμμαχο του ΝΑΤΟ - υπό το φως της προγραμματισμένης αγοράς του ρωσικού σύστηματος αντιπυραυλικής άμυνας από την Άγκυρα.

 

(Mε πληροφορίες από Reuters