ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2020 11:27 EEST

Economist: Πού είναι ο Πούτιν; «Άφαντος» ο Ρώσος πρόεδρος κατά την εξάπλωση της πανδημίας

Είναι περιέργως απών κατά τη μάχη κατά της Covid-19.

ASSOCIATED PRESS

Tα τελευταία 20 χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι πανταχού παρών στη ρωσική πολιτική ζωή- και πρόσφατα άρχισαν διαδικασίες άρσης των περιορισμών που τον εμπόδιζαν να παραμείνει πρόεδρος μετά το 2024. Επίσης, τους τελευταίους μήνες η επικρατούσα «γραμμή» στη Ρωσία ήταν σε γενικές γραμμές πως η απειλή το νέου κορονοϊού δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο υποστηριζόταν και ότι η Ρωσία ήταν καλά προστατευμένη- ωστόσο, όπως αναφέρει ο Economist,πλέον η Μόσχα και άλλες πόλεις είναι σε lockdown ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, και ο Πούτιν έχει σχεδόν εξαφανιστεί, κλεισμένος στην κατοικία του.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, φαίνεται να επιδιώκει να αποφύγει τις πιθανές κατηγορίες για το ζήτημα της πανδημίας. Ο Πούτιν μπορεί να έκανε μια από τις χαρακτηριστικές του εμφανίσεις για τις τηλεοπτικές κάμερες, φορώντας κίτρινη στολή βιολογικής προστασίας και αναπνευστήρα κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο, ωστόσο έχει αποφύγει να σχετιστεί με το θέμα, αποφεύγοντας προσωπικές παρεμβάσεις ή ακόμα και χρήση λέξεων όπως «καραντίνα», «περιορισμοί» κλπ. Επίσης, δεν ανακοίνωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που ο Economist αποδίδει στο ότι αυτό θα έπληττε τα ποσοστά του, τα οποία σημειώνουν πτώση εδώ και μήνες- παρόλα αυτά επέκτεινε τις «ημέρες μη εργασίας» ως το τέλος του Απριλίου.

Ο Πούτιν δεν έχει ανακοινώσει σχέδια υποστήριξης της οικονομίας: Οι δημόσιοι υπάλληλοι, περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της Ρωσίας, θα συνεχίσουν να πληρώνονται, ωστόσο οι ιδιωτικές εταιρείες δεν υποστηρίζονται. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί εθνικό σχέδιο κατά της πανδημίας.

Είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να ληφθούν δυσάρεστα μέτρα- και ο Πούτιν φαίνεται να έχει μεταβιβάσει την ευθύνη για αυτά στους τοπικούς κυβερνήτες, ακόμα και αν τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποσυναρμολογήσει συστηματικά το ομοσπονδιακό σύστημα, συγκεντρώνοντας τις εξουσίες. Ο Economist τονίζει πάντως πως ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, έχοντας ανά χείρας έναν από τους μεγαλύτερους δημοτικούς προϋπολογισμούς του κόσμου, έχει αναδειχθεί ως ένας ισχυρός, αποφασιστικός ηγέτης, που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μόσχα και συντονίζει επίσης τη δουλειά σε άλλες περιοχές.

Ο Ρώσος πρόεδρος, στο μεταξύ, φαίνεται ιδιαίτερα δραστήριος όσον αφορά σε δραστηριότητες με έντονο επικοινωνιακό προφίλ στο εξωτερικό, όπως αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών με ιατρικό εξοπλισμό στις ΗΠΑ και την Ιταλία- ενδεχομένως, σύμφωνα με τον Economist, επιδιώκοντας να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους πως η Ρωσία είναι υπερδύναμη.

Sponsored Post