Ε.Ε: Καμία συμφωνία ακόμη για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Διαφωνίες και ενστάσεις από ορισμένες χώρες.
picture alliance via Getty Images

Η ΕΕ πρότεινε τις πιο σκληρές κυρώσεις της κατά της Ρωσίας την Τετάρτη για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο πετρελαίου, ωστόσο αρκετές χώρες εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο της διακοπής των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εμποδίζοντας τη συμφωνία για την ώρα.

Αυξάνοντας την πίεση στην ήδη λαβωμένη οικονομία της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022. Η τιμή του αργού Brent εκτινάχθηκε κατά 4%, σε περισσότερα από 109 δολάρια το βαρέλι μετά την γνωστοποίηση της είδησης.

Το σχέδιο, εάν συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, θα αποτελέσει ορόσημο για το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, το οποίο παραμένει εξαρτημένο από τη ρωσική ενέργεια και πρέπει να βρει εναλλακτικές προμήθειες.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία θέλουν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση προς το παρόν, ανέφεραν πηγές. Αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι δεν υπήρξε άμεση συμφωνία, με τους απεσταλμένους της ΕΕ να αναμένεται να πλησιάσουν στη συμφωνία όταν συναντηθούν ξανά την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, στην επιδίωξη εξαιρέσεων από τα σχέδια για εμπάργκο πετρελαίου τα οποία επεξεργάζεται η Ένωση.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία τόνισε διά του Ούγγρου ΥΠΕΞ ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, Ασεν Βασίλεφ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Η ΕΕ δεν έχει βάλει ακόμη στο στόχαστρο το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το μπλοκ.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές ως απάντηση στα σχέδια της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος για τους ευρωπαίους πολίτες.

Δημοφιλή