Εύα Καϊλή: Ματαιοπονούν - Κομμάτια να με κάνουν, δεν θα παραδεχθώ ποτέ, κάτι που δεν έκανα

Η ευρωβουλευτής μέσω του συνηγόρου της Μ. Δημητρακόπουλου λέει πως είναι αθώα και στέλνει μήνυμα ότι δεν θα αλλάξει στάση, ούτε θα λυγίσει.
Vladimir Rys via Getty Images

Προφυλακισμένη για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, καθώς την Πέμπτη απορρίφθηκε από το προδικαστικό συμβούλιο το αίτημά της να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι». Περίπου μίαμιση ώρα διήρκησε η ακρόαση της η οποία ξεκίνησε στις 12.05 ώρα Βρυξελλών.

Η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε στις αρχές με χειροπέδες, εμφανώς αδυνατισμένη και σε κακή ψυχολογική κατάσταση ενώ επέμεινε στην αθωότητά της, όπως πράττει από την πρώτη στιγμή. Οι δικαστές δεν πείστηκαν και κατά πλειοψηφία απέρριψαν το αίτημα αφού εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ύποπτη φυγής όπως και ότι είναι πολύ πιθανόν να έρθει σε επαφή με άλλους υπόπτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους δικαστές να την αφήσουν να το έχει μαζί της είτε μέσα είτε έξω από τη φυλακή κάτι που δεν προβλέπεται. Αυτή την στιγμή η κα Καϊλή έχει το δικαίωμα να βλέπει το παιδί της 2 φορές το μήνα.

Δεν ασκεί έφεση

Σημειώνεται πως η πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής, δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης όπως έχει το δικαίωμα να κάνει εντός 24 ωρών, με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να εξηγεί το σκεπτικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητρακόπουλος, επεσήμανε πως «ο εισαγγελέας άφησε μία χαραμάδα αισιοδοξίας στην αγόρευση του, διότι αναφερόμενος στο λόγο που πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, είπε ότι είναι επικίνδυνο αν αφεθεί ελεύθερη να καταστραφούν στοιχεία της δικογραφίας. Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση του Παντσέρι, μπορεί να έχει κάποια επικοινωνία με τους ανθρώπους του».

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Αντόνιο Παντσέρι έκανε αναφορά στην Εύα Καϊλή και ίσως κι αυτό λειτούργησε αρνητικά.

Ο κ. Αντρέ Ριζόπουλος, δικηγόρος της κ. Καϊλή, κατήγγειλε τη μεταχείριση του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος σε σχέση με την ευρωβουλευτή.

«Ο κ. Παντσέρι «αγοράζει» το μέλλον του και καλά κάνει. Πλέον γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κράτησή του, ξέρει ποια είναι τα πρόσωπα που αποφάσισε να προστατεύσει. Και καλά κάνει. Και πιθανότατα ξεκίνησε με την ίδια του την οικογένεια. Θα ήθελα όμως να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην κ. Καϊλή, η οποία δεν κατάφερε παρά να δει μόνο δύο φορές, μέσα σε έξι εβδομάδες στη φυλακή, το παιδί της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημητρακόπουλος: Στοχεύουν να τη λυγίσουν και να ομολογήσει αδίκημα, που δεν διέπραξε

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία των συνηγόρων της για τις συνθήκες κράτησής της στις βελγικές φυλακές. Κάνουν λόγο για βασανιστήρια και μεσαιωνικές συνθήκες, που δεν συνάδουν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, απογευματινές ώρες η Εύα Καϊλή μου περιέγραφε τα μαρτύρια, που βίωσε σε κελί της Αστυνομίας Βρυξελλών, όχι στις φυλακές. Της αφαίρεσαν το παλτό, την άφησαν με ένα μπλουζάκι, είχε παγώσει, ζήτησε δεύτερη κουβέρτα, το αρνήθηκαν. Βασανιστήριο νούμερο 1, στο εγχειρίδιο των βασανιστών. Μετά όλο το βράδυ είχαν ανοικτό το φως. Αϋπνία, βασανιστήριο νούμερο δυο. Είχε περίοδο, πλημμύρα το αίμα, δεν την άφησαν να πλυθεί, πλήρης περιφρόνηση της γυναικείας φύσης, τιμωρία στο λίκνο της ζωής» σημειώνει ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Όλα αυτά στοχεύουν να λυγίσουν την Εύα Καϊλή και να ομολογήσει αδίκημα, που δεν διέπραξε. Ματαιοπονούν, η Εύα μου είπε, ”κομμάτια να με κάνουν, δεν θα παραδεχθώ ποτέ, κάτι που δεν έκανα”»

«Καίει» Ταραμπέλα ο Παντσέρι

Την ίδια στιγμή, o άνθρωπος – κλειδί του Qatargate, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι «καίει» πρώτο τον Μαρκ Ταραμπέλα ομολογώντας ότι του κατέβαλε έως 140.000 ευρώ για να στηρίζει τις θέσεις της Ντόχα. «Επιφυλάσσομαι και δεν δηλώνω ακόμα τίποτα για την έρευνα, γιατί θα τα πω πρώτα στους ανακριτές», δήλωσε ο κ. Ταραμπέλα.

Παράλληλα, την άρση της ασυλίας του Ιταλού Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο έχει ζητήσει η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Ο Παντσέρι φρόντισε να τον φωτογραφίσει και ο Τζιόρτζι να τον κατονομάσει για την υπόθεση με το Μαρόκο.

«Υπήρχε μία συμφωνία ότι θα γινόντουσαν προσπάθειες για να αποφευχθούν ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε 50.000 ευρώ», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αντόνιο Παντσέρι.

Δικηγόρος Ταραμπέλα: Απίστευτο το ότι προτάθηκε συμφωνία μεταμελημένου στον Παντσέρι - Ο πελάτης μου δεν χρηματίσθηκε

«Είναι απίστευτο το ότι προτάθηκε συμφωνία μεταμελημένου στον Παντσέρι -ο οποίος θεωρείται επικεφαλής της εγκληματικής αυτής οργάνωσης- χωρίς να έχουν τεθεί ποτέ σε αντιπαράθεση τα λεγόμενα του με όσα υποστηρίζει ο πελάτης μου», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o Μάξιμ Τόλερ, συνήγορος υπεράσπισης του Βέλγου ευρωβουλευτή Μάρκ Ταραμπέλα.

Ο δικηγόρος εκτιμά ότι «υπάρχει κίνδυνος σύλληψης του Ταραμπέλα», αλλά θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν νομικές αιτίες για να συμβεί κάτι τέτοιο». «Αν γίνει, θα πρόκειται για φυλάκιση με στόχο να ασκηθεί πίεση για να καταρρεύσει», προσθέτει ο Τόλερ.

«Ο Ταραμπέλα αισθάνεται απογοητευμένος και προδομένος, λυπάται και για τις συνέπειες που η ιστορία αυτή έχει στην οικογένειά του. Αποκλείσθηκε από το κόμμα του, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και υπέστη όλα αυτά χωρίς να έχει την δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό του», δηλώνει στην Corriere o δικηγόρος. «Είναι, όμως, πολύ μαχητικός, θέλει να αγωνιστεί», εξηγεί.

Ο Τόλερ αρνείται ότι ο πελάτης του έλαβε ποτέ το ποσό των 120.000 ευρώ από τον Παντσέρι και δηλώνει ότι «ο αρχηγός της εγκληματικής αυτής οργάνωσης πέτυχε την χαμηλότερη ποινή που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις». Όσο για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο δικηγόρος δηλώνει ότι «είπε πως υποπτευόταν τον Μαρκ Ταραμπέλα, αλλά ότι δεν ήταν ποτέ παρών σε φάση καταβολής χρημάτων από τον Παντσέρι».

Ο Μαξ Τόλερ υποστηρίζει επίσης στην ιταλική εφημερίδα ότι η αλλαγή στάσης του πελάτη του έναντι του Κατάρ δεν οφείλεται σε χρηματισμό, αλλά σε μια σειρά στοιχείων, όπως έκθεση του ΟΗΕ, ταξίδι που πραγματοποίησε ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2020 (όταν ζήτησε να επισκεφθεί ένα από τα στάδια του Μουντιάλ για να εξακριβώσει τις συνθήκες των εργαζομένων στα εργοτάξια), αλλά και έκθεση της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Ο Μαρκ Ταραμπέλα δεν έλαβε δώρα και δεν πήγε στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, παρόλο που είναι φίλαθλος. Συνάντησε τον Καταριανό υπουργό Εργασίας αλ Μάρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κατάρ, το 2021, με την αντιπροσωπεία Inter-Sport», τονίζει τέλος ο δικηγόρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ dikastiko.gr

Δημοφιλή