Εύα Καϊλή: Παραμένει προφυλακισμένη, «όχι» της βελγικής εισαγγελίας στην αποφυλάκισή της

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.
Eurokinissi

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα πριν από ένα μήνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ως Qatargate.

Ενώπιον της αίθουσας του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, οι δικηγόροι της ζήτησαν εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησης «όπως το ηλεκτρονικό βραχιόλι», είπε ο εκ των συνηγόρων της, Αντρέ Ριζόπουλος, στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας.

Ομως η θέση της εισαγγελίας ήταν «σταθερά αρνητική», πρόσθεσε ο δικηγόρος. «Η ομοσπονδιακή εισαγγελία πιστεύει ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί: ο κίνδυνος διαρροών, ο κίνδυνος συμπαιγνίας με τρίτους και ο κίνδυνος καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», αποκάλυψε ο Ριζόπουλος.

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η Ε.Κ. εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες. Με απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της Ε.Κ. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Η ευρωβουλευτής δεν θα ασκήσει έφεση, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Η Καϊλή αρνείται τις κατηγορίες

Η Εύα Καϊλή, που καθαιρέθηκε από Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, είναι ένα από τα τέσσερα άτομα που φυλακίστηκαν για το Qatargate, με την κατηγορία ότι έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά από ξένες δυνάμεις για να επηρεάσει δηλώσεις και θέσεις υπέρ αυτών των χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς, επανέλαβαν οι δικηγόροι της την Πέμπτη, οι οποίοι καταγγέλλουν τη βελγική δικαιοσύνη ότι την έκανε «να πληρώσει το υψηλότερο τίμημα» θέτοντας την υπό κράτηση «σε δύσκολες συνθήκες».

Ο έτετρος δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κατήγγειλε «βασανιστήρια» της εντολέως του με «απομόνωση για 16 ώρες σε αστυνομικό κελί» κατά της διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τον Ριζόπουλο, δε, η φυλακισμένη πολιτικός μπόρεσε να δει μόνο «δύο φορές σε έξι εβδομάδες το 23 μηνών παιδί της».

«Ο Αντόνιο Παντσέρι δεν είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της υπόθεσης», δήλωσε ο δικηγόρος του

«Ο Αντόνιο Παντσέρι δεν είναι ο κύριος πρωταγωνιστής της υπόθεσης. Επωφελήθηκε; Ναι, φυσικά. Έδρασε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες; Είναι κι αυτό αλήθεια», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa o συνήγορος υπεράσπισής του, ο Λοράν Κενές.

«Ο Παντσέρι δεν διέφθειρε ποτέ για λογαριασμό του αλλά υπέρ άλλων προσώπων, τα οποία από το Κατάρ και από το Μαρόκο του ζήτησαν να το πράξει και τα οργάνωσαν όλα. Αποφάσισε να μιλήσει και καθόρισε προκαταβολικά την ποινή του. Ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα συνεργασίας με τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

(με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ)

Δημοφιλή