ΠτΔ - Στάινμαϊερ: Τουρκία, Ουκρανία, αποζημιώσεις, μεταναστευτικό στην ατζέντα των συζητήσεων

Με έμφαση στην άμυνα, στην ενεργειακή επάρκεια, στην πράσινη ενέργεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τεχνολογίες.
Eurokinissi

Η τουρκική επιθετικότητα, οι πολεμικές αποζημιώσεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το μεταναστευτικό και οι δυνατότητες συμβολής της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχε την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Γερμανία.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, επιβεβαιώθηκε το «άριστο επίπεδο» των διμερών σχέσεων και διερευνήθηκαν τρόποι για την ενίσχυσή τους, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην άμυνα, στην ενεργειακή επάρκεια, στην πράσινη ενέργεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τεχνολογίες, όπως το έργο «Smart & Sustainable Astypalea».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε στον κ. Σταϊνμάιερ ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, ενώ θύμισε ότι «η χώρα μας τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να διεξαχθεί σε συνθήκες έντασης, αναθεωρητικής και εμπρηστικής ρητορικής».

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη σαφή καταδίκη της «παράνομης ρωσικής εισβολής» και σημείωσε την «προσήλωση της Ελλάδας στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη σημασία διαφύλαξης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ακόμη «ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης την αναζωογόνηση και την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων και, στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας, με την ιδιότητά της ως κόμβου για αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, στις υφιστάμενες και τις υπό κατασκευή ενεργειακές υποδομές, καθώς και στην καθοριστική σημασία του εμπορικού της στόλου, του μεγαλύτερου παγκοσμίως, στη μεταφορά ενέργειας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ακόμη στον γερμανό ομόλογό της την «ύψιστη» σημασία του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι «ο σχετικός διάλογος θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και η επίλυση των διαφορών του παρελθόντος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στο μέλλον».

Στη συνάντηση των δύο προέδρων τέθηκε ακόμη το μεταναστευτικό, με την κυρία Σακελλαροπούλου να καθιστά σαφές ότι για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη και η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η αποφυγή εργαλειοποίησης του προβλήματος και η προστασία των συνόρων της ΕΕ, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή