ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2018 10:33 EET | Updated 04/12/2018 16:06 EET

Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει το Brexit, αποφάνθηκε κορυφαίος σύμβουλος του Ευρωδικαστηρίου

ASSOCIATED PRESS

Η ενημέρωση, στο πλαίσιο του Άρθρου 50, περί πρόθεσης για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να ανακληθεί μονομερώς υπό συνθήκες, αποφάνθηκε ο Μανουέλ Κάμπος Σάντσεζ-Μπορντόνα, κορυφαίος σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (advocate general), στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που θεωρείται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις ως προς το Brexit.

Σημειώνεται πως, αν και οι γνωματεύσεις τέτοιου τύπου δεν είναι δεσμευτικές, το δικαστήριο τείνει να τις ακολουθεί στις τελικές του αποφάσεις. Ως εκ τούτου, η κρίση του Κάμπος Σάντσεζ-Μπορντόνα δεν αποτελεί την τελική απόφαση στην υπόθεση, ωστόσο συνιστά ένδειξη σχετικά με το πώς θα κινηθεί το δικαστήριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Ευρωδικαστηρίου, η απόφαση του συμβούλου είναι πως «το Άρθρο 50 επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της ενημέρωσης για την πρόθεση αποχώρησης από την ΕΕ, μέχρι τη στιγμή που ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία απόσυρσης, αρκεί η ανάκληση να έχει αποφασιστεί σύμφωνα με όσα επιτάσσει το Σύνταγμα του κράτους- μέλους, να υποβληθεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να μην συνιστά πρακτική κατάχρησης».

Η υπόθεση προέκυψε αφού ομάδα Σκωτσέζων πολιτικών ζήτησε από το Ευρωδικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να σταματήσει το Brexit. Αυτό στο οποίο ελπίζουν είναι η παροχή επιπλέον επιλογών για τους βουλευτές κατά τη διαβούλευση στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit που παρουσίασε η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι. 

«Δεν θα ανακαλέσουμε», ξεκαθαρίζει το Λονδίνο

Πάντως, από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου της Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.