Ευθύνη στους νέους για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΠΟΥ- Νέα θλιβερά ρεκόρ στην Ευρώπη

Ποιες χώρες κατέγραψαν νέα θλιβερά ρεκόρ. Σκληρά μέτρα στη Βρετανία. Νέα πηγή ανησυχίας και η μεγάλη μουσουλμανική εορτή Ιντ αλ Αντχά.
Ιράν
Ιράν
Anadolu Agency via Getty Images

Τη στιγμή που αρκετές χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν μια νέα άνοδο των κρουσμάτων από την πανδημία κορονοϊού και επιστήμονες και κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να ανακοπεί αυτή η τάση χωρίς όμως την επιβολή γενικού lock down, που καμία εθνική οικονομία δεν θα άντεχε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδεί σε μεγάλο βαθμό την νέα έξαρση στην συμπεριφορά πολλών νέων.

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, επανέλαβε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.

Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα νάιτκλαμπ, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.

Γερμανία
Γερμανία
picture alliance via Getty Images

Ο Δρ Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κορονοϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί πως μια πρόσθετη πηγής ανησυχίας αυτές τις μέρες είναι η μεγάλη μουσουλμανική εορτή Ιντ αλ Αντχά αφού εκατομμύρια πιστοί θα προσέλθουν σε ισλαμική τεμένη για να προσευχηθούν. Βέβαια μέχρι στιγμής οι εικόνες που έρχονται από πολλές χώρες στο κόσμο δείχνουν πως τηρούνται τόσο οι αποστάσεις όσο και μέτρα υγιεινής με τους πιστούς να φορούν μάσκας και συχνά και γάντια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 17.481.953, οι νεκροί ανέχονται σε 676.824 ενώ έχουν αναρρώσει 10,941,906 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 66.3334 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Και ο αριθμός των κρουσμάτων όλο και αυξάνει

Η Ισπανία χώρα κατέγραψε και νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αναφέροντας για πρώτη φορά μετά 11 Μαΐου 2.789 κρούσματα και νέα μεγάλη αύξηση και στο Βέλγιο με 671 κρούσματα σε μια ημέρα για πρώτη φορά μετά τα τέλη Απριλίου που ο αριθμός μειωνόταν διαρκώς φθάνοντας ακόμη και τα 45.

Στη Γαλλία καταγράφηκαν 1.377 στο πλαίσιο της ανοδικής τάσης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ενώ σε αρκετές πόλεις αναμένεται να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα για τη χρήση μάσκας. Στη Γερμανία υπάρχει ανησυχία με τα 860 και 843 κρούσματα των τελευταίων δύο ημερών που αποτελούν μόνο την πρόσκαιρη κορύφωση της ανοδικής τάσης που καταγράφεται εδώ και λίγες εβδομάδες.

Γαλλία
Γαλλία
ASSOCIATED PRESS

Εξαιρετικά δύσκολη και η κατάσταση στη Ρουμανία με ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας να καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο αφού έφτασε τα 1.356 (σύνολο κρουσμάτων 49.592) ενώ ρεκόρ κατέγραψε και η Ουκρανία με 1.197 (σύνολο κρουσμάτων 68.794).

Στο δε Ηνωμένο Βασίλειο που κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 846 νέα κρούσματα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την απαγόρευση συναντήσεων πολιτών σε εσωτερικούς χώρους. Η απαγόρευση αφορά τις περιοχές του Ανατολικού Λανκασάιρ, του Δυτικού Γιορκσάϊρ και Λέστερ όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ”καθώς κάποιοι δεν τηρούν κοινωνικής αποστασιοποίησης”.

H δε Κίνα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τις αρχές Απριλίου, αναφέροντας 127 κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ που είναι το νέο επίκεντρο εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Σε μια ακόμη δραματική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, το Μεξικό είναι πλέον η τρίτη χώρα παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών 46.000 επί συνόλου περίπου 416.000 κρουσμάτων) μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ενώ φυσικά ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ιταλία κ.α.

ΗΠΑ (Τέξας)
ΗΠΑ (Τέξας)
Go Nakamura via Getty Images

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

ΗΠΑ (1) - 155.285 νεκροί, 4.634.985 κρούσματα

Εξαιρετικά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ ενώ από τις 9 Ιουλίου και μετά αναφέρονται περισσότερα από 60.000 κρούσματα καθημερινά πλην ελάχιστων ημερών. Τώρα προστέθηκαν ακόμη 68.569 και ανακοινώθηκαν ακόμη 1.465 θάνατοι χωρίς σημειωθεί κάποια αξιόλογη μεταβολή.

  • Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπεται ότι θα φθάσει τους 230.822 νεκρούς στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, κατά νεότερη εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στα τρέχοντα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης: τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά (72.000+ χθες Πέμπτη), ενώ μέρος των Αμερικανών αρνούνται να φορούν μάσκες, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση ή να εφαρμόζουν άλλα μέτρα και συστάσεις για την προστασία τους, εξήγησε το IHME. Την 22η Ιουλίου, το ινστιτούτο προέβλεπε ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 θα ανέρχονται σε 219.834 τον Νοέμβριο. Στην περίπτωση που όλοι οι πολίτες συμμορφώνονταν προς τη σύσταση να φορούν μάσκες, ο αριθμός των νεκρών θα μειωνόταν σε 198.831, κατά τους υπολογισμούς του IHME.

Βραζιλία
Βραζιλία
ASSOCIATED PRESS

Βραζιλία (2) - 91.377 νεκροί, 2.613.789 κρούσματα

Υποχώρηση το τελευταίο 24ωρο του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων που ανήλθαν σε 58.271 και 1.189. Πρακτικά όμως παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παρά τις περίεργες μειώσεις που καταγράφονται για μία ή δύο ημέρες μέχρι να εμφανιστεί μια νέα μεγάλη αύξηση, γεγονός που πιθανότατα αφορά τον τρόπο αναφοράς και καταγραφής.

Ινδία (3) - 35.807 νεκροί, 1.643.416 κρούσματα

Δεύτερο 24ωρο που η Ινδία σπάει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ σε αριθμό νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού ανακοινώνοντας τώρα ακόμη 54.966 ενώ δεν υπήρξε κάποια σημαντική μεταβολή στον αριθμό των νεκρών που έφτασαν τους 783, ακολουθώντας όμως μια γενικά σταθερά ανοδική πορεία.

Νότιος Αφρική (5) - 7.812 νεκροί, 482.169 κρούσματα

Αξιοσημείωτη αύξηση το αριθμού των νεκρών με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 315 ενώ δεν σημειώθηκε σημαντική μεταβολή στα κρούσματα και προστέθηκαν ακόμη 11.046.

Ινδία
Ινδία
ASSOCIATED PRESS

Κολομβία (12) - 9.810 νεκροί, 286.020 κρούσματα

Πολύ κοντά στα θλιβερά ρεκόρ των τελευταίων ημερών ήταν το τελευταίο 24ωρο τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 9.965 και των νεκρών που έφτασαν τους 356.

Περού (7) - 19.021 νεκροί, 407.492 κρούσματα

Νέα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που έφτασαν τους 6.809 ενώ αναφέρθηκαν και 205 θάνατοι, χωρίς να σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα.

Αργεντινή (20) - 3.441 νεκροί, 185.373 κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών για τα δεδομένα της χώρας καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο με τις αρχές να ανακοινώνουν 6.377 και 153 αντίστοιχα.

Ρωσία
Ρωσία
ASSOCIATED PRESS

Μεξικό (6) - 46.000 νεκροί, 416.179 κρούσματα

Μεγάλη άνοδος στον αριθμό των νεκρών αλλά και των κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 7.730 και 639.

Ρωσία (4) -13.802 νεκροί, 834.499 κρούσματα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 5.509 ενώ σημαντική ήταν η μείωση στον αριθμό των νεκρών που ανήλθαν σε 129.

Ινδονησία (24) - 5.058 νεκροί, 106.336 κρούσματα

Εδώ και αρκετές ημέρες την 10η θέση στη λίστα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε 24ωρη βάση κατείχε το Μπαγκλαντές. Αυτή τη φορά όμως είναι η Ινδονησία με 1.904 κρούσματα και 83 νεκρούς.

Μεξικό
Μεξικό
PEDRO PARDO via Getty Images

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Ισραήλ: Ανακοίνωσε εννέα νέους θανάτους και 1.737 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 500 νεκρούς επί συνόλου 70.036 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 26.047, κατά την ίδια πηγή. Το υπουργείο ανέφερε πως 10.743 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και αύξησε το σύνολο των ιαθέντων σε 26.047.

Κύπρος: Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους, με ποινή 300 ευρώ σε περίπτωση που δεν τηρείται και εντατικοποίηση ελέγχων σε εκατοντάδες σημεία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1.000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό, επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία). Επίσης εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα καταστήματα από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή. Επίσης σε ό,τι αφορά στην Λεμεσό τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα και τα ακόλουθα μέτρα: επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα καταστήματα εστίασης, σε εσωτερικούς χώρους, σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων. Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση τα τ.μ και έως 75 άτομα.

Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε παρέτεινε σήμερα την ισχύ των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μανίλα, ως τα μέσα του Αυγούστου, ενώ υποσχέθηκε δωρεάν εμβολιασμό, καθώς η πόλη γνωρίζει εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει φέρει στα όρια της αντοχής τους τις υποδομές υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτόν τον μήνα, οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει τόσο τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Πλέον, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην περιφέρεια ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, που πενταπλασιάστηκαν στα 89.374 αφότου το lockdown ήρθη τον Ιούνιο. Παράλληλα, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί και πλέον ανέρχονται σε 1.983. Η περιοχή της πρωτεύουσας και παρακείμενες επαρχίες νοτιότερα αποφασίστηκε να τεθούν σε καραντίνα, με περιορισμούς των μετακινήσεων των ηλικιωμένων και των παιδιών και τη χωρητικότητα των εταιρειών και των υπηρεσιών που υποδέχονται κοινό να μειώνεται. «Η έκκλησή μου είναι να αντέξουμε λίγο ακόμα. Έχουν μολυνθεί πολλοί», τόνισε ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
ASSOCIATED PRESS

Βιετνάμ: Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 45 νέα κρούσματα στη Ντα Ναν, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μέσα σε μια ημέρα ως τώρα, ενώ το υπουργείο Υγείας έστειλε και άλλους ειδικούς στην πόλη, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να περιορίσει το ξέσπασμα. Με τα νέα κρούσματα στη Ντα Ναν, το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στο Βιετνάμ έφθασε τις 509 ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος καθώς ήταν η χώρα που κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα νέα κρούσματα μόλυνσης, άνθρωποι ηλικιών μεταξύ 27 και 87 ετών, συνδέονται με τρία νοσοκομεία και δύο κλινικές στη Ντα Ναν, τουριστικό μαγνήτη όπου εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο η πρώτη περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού τους τελευταίους τρεις μήνες και πλέον. Το Βιετνάμ διενεργεί μαζικά τεστ στην πρωτεύουσα, το Ανόι, απαγόρευσε τις συναθροίσεις στον οικονομικό αυτό κόμβο και παρότρυνε χιλιάδες ταξιδιώτες να ενημερώσουν τις αρχές για την κατάστασή τους, καθώς οι αρχές σπεύδουν για να αποτραπεί η διασπορά. Το υπουργείο ενημέρωσε πως έστειλε task force ειδικών, μαζί με 1.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στη Ντα Ναν, για να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως το Βιετνάμ ενδέχεται να πληρώνει το τίμημα του εφησυχασμού των πολιτών μετά την αρχική επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας. Οι υπηρεσίες επανήλθαν πολύ γρήγορα σε κανονική λειτουργία, οι μάσκες χρησιμοποιούνται λιγότερο, ενώ οι μετακινήσεις εντός της χώρας σημείωσαν μεγάλη αύξηση.

Αυστραλία
Αυστραλία
ASSOCIATED PRESS

Αυστραλία: Οι αρχές στη Βικτόρια που έχει τεθεί σε περιορισμό ανακοίνωσαν οκτώ νέους θανάτους και 627 νέα κρούσματα. Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον απολογισμό της πανδημίας σε αυτή την πολιτεία σε 112 νεκρούς. Η Βικτόρια θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας στη χώρα. Η πολιτεία εξάλλου καταμετρά πλέον πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, ενώ το σύνολο σε όλη τη χώρα είναι λίγο πάνω από 17.000.

|

Δημοφιλή