Ειδική γραμμή βοήθειας για άνδρες-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ιαπωνία

Μετά και το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις για κακοποίηση αγοριών-μελών μουσικών συγκροτημάτων από τον επικεφαλής πρακτορείου που τα εκπροσωπούσε.
Ο Κάουαν Οκαμότο, μουσικός ήταν μεταξύ μελών ιαπωνικών συγκροτημάτων που κατήγγειλαν τον μεγαλο-ατζέντη Τζόνι Κιταγκάουα για σεξουαλικές κακοποιήσεις αγοριών.
Ο Κάουαν Οκαμότο, μουσικός ήταν μεταξύ μελών ιαπωνικών συγκροτημάτων που κατήγγειλαν τον μεγαλο-ατζέντη Τζόνι Κιταγκάουα για σεξουαλικές κακοποιήσεις αγοριών.
via Associated Press

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για τους άνδρες που έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στον απόηχο του σκανδάλου με τις σεξουαλικές επιθέσεις που πλήττει το μεγαλύτερο πρακτορείο μουσικών συγκροτημάτων αγοριών της χώρας.

Η γραμμή θα ανοίξει από την Παρασκευή και για τρεις μήνες για τα αγόρια και τους άνδρες, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν τηλεφωνικώς συμβουλές από επαγγελματίες. Αυτοί θα μπορούν επίσης να τους φέρουν σε επαφή με τοπικά εξειδικευμένα κέντρα ή με την αστυνομία.

″Ελπίζουμε ότι τα θύματα θα αισθανθούν ασφάλεια και ότι θα μπορούν να λάβουν συμβουλές χωρίς να διστάζουν”, δήλωσε σε δημοσιογράφους η Αγιούκο Κάτο, η νέα υπουργός αρμόδια για Πολιτικές για τα Παιδιά.

Η Ιαπωνία διαθέτει ήδη τηλεφωνική υπηρεσία αρωγής για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, άνδρες και γυναίκες, αλλά αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο AFP ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες από ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι άνδρες μπορεί να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία.

Η ιαπωνική βιομηχανία ψυχαγωγίας συγκλονίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από την πρόεδρο του πρακτορείου Johnny & Associate, η οποία αναγνώρισε ότι ο προκάτοχός της Τζόνι Κιταγκάουα είχε κακοποιήσει σεξουαλικά αγόρια από την μουσική σκηνή της χώρας που προωθούσε.

Ο Κιταγκάουα, ο οποίος πέθανε το 2019 σε ηλικία 87 ετών, είχε ιδρύσει το 1962 το πρακτορείο αυτό, το οποίο βασιλεύει εδώ και δεκαετίες στην ιαπωνική βιομηχανία θεάματος και έχει βγάλει στη σκηνή πολύ γνωστά συγκροτήματα-ινδάλματα, όπως τα Smap, Arashi ή Tokio.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή κατηγορίες εναντίον του για κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Ωστόσο ο Κιταγκάουα είχε εξασφαλίσει αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση μετά τα άρθρα αυτά, μολονότι η απόφαση αυτή είχε εν μέρει ακυρωθεί σε έφεση.

Η πολεμική για τον Τζόνι Κιταγκάουα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την προβολή στις αρχές της χρονιάς ντοκιμαντέρ του βρετανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου BBC και τις κατηγορίες που διατύπωσε ανοιχτά εναντίον του ένα από τα φερόμενα ως θύματά του.

Πηγή: ΑFP, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή