Ειδικός αποκαλύπτει ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στο αεροπλάνο

Και φυσικά δεν είναι καμία από αυτές που αναζητάμε συνήθως.
Westend61 via Getty Images

Όταν κάνoυμε κράτηση πτήσης, έχουμε σκεφτεί ποτέ ποια θέση θα μας προστατεύσει περισσότερο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Πιθανότατα όχι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν κάνουμε την κράτηση της θέσης μας, εξετάζουμε παράγοντες όπως η άνεση, ο χώρος για τα πόδια ή η εύκολη πρόσβαση στις τουαλέτες. Επιπλέον, οι τακτικοί επιβάτες ίσως κρατήσουν μια θέση όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, ώστε να μπορούν να αποβιβαστούν πιο γρήγορα.

Πάντως, σπάνια μπαίνουμε να κάνουμε την κράτησή μας με την ελπίδα να προλάβουμε κάποια από τις μεσαίες θέσεις στην τελευταία σειρά. Κι όμως, αυτά ακριβώς τα καθίσματα είναι στατιστικά τα ασφαλέστερα σε ένα αεροπλάνο.

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή

Προτού εξηγήσουμε το γιατί, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς. Το 2019, σημειώθηκαν 70 εκατομμύρια πτήσεις, με μόλις 287 θανάτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι πιθανότητες θανάτου στο αεροπλάνο είναι περίπου 1 στις 205.552, σε σχέση με το ποσοστό 1 προς 102 που ισχύει για τις πιθανότητες θανάτου μέσα στο αυτοκίνητο.

Επομένως, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να ανησυχούμε για την ασφάλεια μας καθώς επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο. Ωστόσο, αν εξακολουθούμε να έχουμε ερωτηματικά, ας δούμε ποια θεωρείται η ασφελέστερη θέση.

Στις μεσαίες θέσεις, στο πίσω μέρος του αεροπλάνου

Έρευνα που εξέτασε τα δεδομένα ατυχημάτων αεροσκαφών σε διάστημα 35 ετών διαπίστωσε ότι τα μεσαία πίσω καθίσματα ενός αεροσκάφους είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας: 28%, σε σύγκριση με 44% για τα καθίσματα της μεσαίας ζώνης.

Το να καθόμαστε δίπλα σε μια σειρά εξόδου, πράγματι μας παρέχει πάντα την ταχύτερη έξοδο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει φωτιά από εκείνη την πλευρά. Ωστόσο, στα φτερά ενός αεροπλάνου αποθηκεύονται τα καύσιμα, επομένως αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο το μεσαίο τμήμα να αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή.

Την ίδια στιγμή, το να καθόμαστε κοντά στο μπροστινό μέρος σημαίνει ότι θα χτυπηθούμε πριν από τους επιβάτες που βρίσκονται στο πίσω μέρος.

Σε ό,τι αφορά το γιατί τα μεσαία καθίσματα είναι πιο ασφαλή από τα καθίσματα που βρίσκονται πλάι στο παράθυρο ή πλάι στους διαδρόμους, αυτό βασίζεται στην ύπαρξη ατόμων και από τις δύο μας πλευρές.

Τί αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του αεροπλάνου

Ομολογουμένως, υπάρχουν ορισμένες μεταβλητές, όπως ο αντίκτυπος από την ταχύτητα του αέρα, που μεταβάλλονται ελαφρώς μεταξύ των διαφορετικών τύπων αεροπλάνων. Ωστόσο, οι φυσικοί νόμοι μιας πτήσης είναι λίγο πολύ παρόμοιοι για όλα τα αεροπλάνα.

Γενικά, τα μεγαλύτερα αεροπλάνα έχουν μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στην πίεση που ασκείται σε μεγάλο υψόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να παρέχουν κάποια επιπλέον προστασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο αυτό, και πάλι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μας ωθήσουν στον ψυχαναγκασμό η επόμενη πτήση μας να είναι οπωσδήποτε με το μεγαλύτερο αεροπλάνο. Τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν πάντοτε μια αρκετά ασφαλής επιλογή. Επομένως, ας εστιάσουμε σε ζητήματα όπως το ποια ταινία θα παρακολουθήσουμε και ας ελπίσουμε το γεύμα που θα μας προσφερθεί να είναι νόστιμο.

Πηγή: CNN