Είναι καλύτερα να πίνουμε καφέ πρωί ή απόγευμα - και γιατί

Κάθε λάτρης του καφέ έχει την δική του αγαπημένη ώρα. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρχει μια ώρα την ημέρα που είναι η καλύτερη εν ώρα εργασίας.
Coffee and work go hand in hand. But which time of day is best?
Jonathan Knowles via Getty Images
Coffee and work go hand in hand. But which time of day is best?

Όσοι βασίζονται στον καφέ για να παραμείνουν σε εγρήγορση στη δουλειά είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα οφέλη του. Ο καφές διεγείρει το νευρικό σύστημα του σώματος, βοηθώντας μας να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να επιταχύνουμε τους χρόνους αντίδρασης.

Φυσικά, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Όσοι καταναλώνουν πολλή καφεΐνη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αρνητικές παρενέργειες, όπως ταραχώδη ροή σκέψης και ομιλίας, μυϊκές συσπάσεις, ναυτία, άγχος και αϋπνία.

Γνωρίζουμε όμως ότι το αίσθημα εγρήγορσης μετά από ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες, κατά μέσο όρο. Γι′ αυτό και ο χρόνος έχει σημασία. Πότε είναι λοιπόν η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιούμε καφέ εάν θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν αποδοτικότεροι στην δουλειά; Ας δούμε τι λένε ερευνητές και διατροφολόγοι:

Ο ιδανικός χρόνος για να πιούμε καφέ μπορεί να έχει να κάνει με την ηλικία μας

Για τους κουρασμένους νεαρούς ενήλικες, ένας πρωινός καφές μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απόδοσης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 αφορούσε φοιτητές που έπιναν τακτικά καφέ. Οι ερευνητές τα δοκίμασαν σε εξετάσεις μνήμης στις 6 το πρωί και στις 2 το μεσημέρι και διαπίστωσαν ότι όσοι πήραν ένα ρόφημα καφέ πριν τις πρωινές εξετάσεις εμφάνισαν βελτιωμένη απόδοση. Όσοι έλαβαν καφέ πριν τις απογευματινές εξετάσεις δεν το έκαναν.

Αλλά ας μην διαγράψουμε τα οφέλη του απογευματινού καφέ. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να παρουσιάζουν μείωση της απόδοσης της μνήμης από το πρωί προς το απόγευμα, αλλά μια μελέτη του 2002 σε άτομα άνω των 65 ετών διαπίστωσε ότι ένα μόνο φλιτζάνι καφέ που καταναλώθηκε 30 λεπτά πριν από τη δοκιμή, διέγραψε εντελώς αυτή τη μείωση.

...αλλά εξαρτάται επίσης από την ιδιαίτερη βιολογία του σώματός μας

Η καφεΐνη τίθεται σε ισχύ λίγο μετά την κατανάλωση του καφέ, γι′ αυτό, πριν πιούμε ένα φλιτζάνι, ας σκεφτούμε πότε πρέπει να είμαστε περισσότερο «ξύπνιοι» .

«Εάν είμαστε μεταξύ των όσων έχουν μέση ανοχή στην καφεΐνη, μόλις πιούμε τον καφέ μας, είτε είναι το πρωί είτε το απόγευμα, θα πρέπει να αισθανόμαστε περισσότερο σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι για τις επόμενες μία έως έξι ώρες», λέει η Ταμάρ Σάμουελς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συνεργάτης. - ιδρύτρια της Culina Health. «Μπορεί να εφαρμόσουμε μια στρατηγική για το πότε καταναλώνουμε τον καφέ μας ανάλογα με το πότε πρέπει να αισθανόμαστε περισσότερο σε εγρήγορση όλη την ημέρα».

Τελικά, το πώς μας κάνει να νιώθουμε ο καφές ενώ εργαζόμαστε, εξαρτάται από την προσωπική μας βιολογία.

«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι κάθε κύτταρο του σώματός μας έχει το δικό του βιολογικό ρολόι. Εάν χρησιμοποιούμε καφεΐνη... για να ξυπνήσουμε τον εγκέφαλό μας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υπόλοιπο σώμα σας βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας. Μπορεί να είμαστε όρθιοι, αλλά μπορεί να νιώθουμε νωθροί», λέει η Ζαόπινγκ Λι, καθηγήτρια Ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Το πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας στα τρόφιμα, στα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, είναι ιδιαίτερα μεταβλητό. Κάθε άτομο μπορεί να έχει το δικό του ”γλυκό” σημείο».

Η ίδια λέει ότι δεν υπάρχει οριστική έρευνα σχετικά με το εάν ένας πρωινός ή απογευματινός καφές είναι καλύτερος για όλους τους επαγγελματίες. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε όλους το ίδιο αλλά αυτό δεν συμβαίνει», συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι η ηλικία, η εθνικότητα και η κουλτούρα μπορούν όλα να επηρεάσουν το ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να πίνουμε καφέ για (καλύτερη) απόδοση στη δουλειά μας.

«Αυτό μπερδεύει τα πράγματα για τους καταναλωτές, επομένως η καλύτερη συμβουλή που δίνω στους ασθενείς μου είναι να δοκιμάσουν αυτό που είναι καλύτερο για τον καθένα», αναφέρει.

Για να γίνει αυτό, η Λι προτείνει να πίνουμε καφέ σε διαφορετικές ώρες της εργάσιμης ημέρας και να δούμε πώς νιώθουμε. Εάν δεν αισθανόμαστε απολύτως τίποτα, λέει, τότε μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουμε (να πιούμε καφέ) άλλες φορές ή να το «συγχρονίσουμε» διαφορετικά με οποιαδήποτε φάρμακα μπορεί να λαμβάνουμε.

Αλλά αν αισθανόμαστε καρδιακό τρέμουλο, αϋπνία ή νευρικό άγχος, ή είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή ακόμα αν δεν σκοπεύουμε να ξαγρυπνήσουμε, ας φροντίσουμε να μην πίνουμε καφέ πολύ αργά σε μια εργάσιμη ημέρα.

«Οσον αφορά στο γενικό κανόνα, όσο πιο κοντά στην κατανάλωση, τόσο πιο σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι θα νιώθουμε», λέει η Σάμουελς. «Τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή της το πρωί για να αποτρέψουν διαταραχές ύπνου, άγχος, γρήγορους καρδιακούς παλμούς και άλλα συμπτώματα υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ